Terugleververgoeding zonnepanelen

Na de installatie van uw zonnepanelen kunt u direct beginnen met uw eigen stroom opwekken. Deze stroom kunt u natuurlijk zelf gebruiken. Maar wat gebeurt er met de opgewekte stroom die u niet zelf gebruikt, bijvoorbeeld op de momenten dat er niemand thuis is? Hier leest u alles over de salderingsregeling en de terugleververgoeding.

Salderen

Op een mooie zonnige dag wekt u waarschijnlijk meer stroom op dan u zelf nodig heeft. Als dat zo is, levert u de stroom terug aan het net. Zo komt uw stroom terecht bij iemand die het op dat moment wel nodig heeft. Maar op een grijze winterdag kan het zomaar zijn dat u meer energie nodig heeft dan dat u opwekt. Op dat moment levert ENGIE energie aan u. Op uw energierekening kunt u zien hoeveel energie ENGIE u heeft geleverd en hoeveel energie u heeft teruggeleverd aan het net. Deze rekensom heet salderen.

Terugleververgoeding ENGIE

Voor de stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnet ontvangt u een terugleververgoeding. Bij ENGIE is deze vergoeding gelijk aan het geldende kale leveringstarief dat in uw contract staat. Wanneer u meer verbruikt dan dat u teruglevert, wordt dit op uw energierekening verrekend. Wanneer u meer energie teruglevert dan dat u verbruikt, krijgt u de terugleververgoeding teruggestort op uw rekening. Zo kunt u dus zelfs geld van ons terugkrijgen in plaats van dat u ons betaalt! Dit heeft dan weer een gunstig effect op de terugverdiendtijd van uw investering.

Overgangsregeling 2020

Er waren plannen vanuit de overheid om de salderingsregeling vanaf 2020 te versoberen. Eigenaren van zonnepanelen mogen nu salderen. Zij betalen daardoor geen energiebelasting over dit gedeelte.

In juli 2017 is bekend geworden dat salderen gedurende de looptijd van het Energieakkoord (2013-2023) mogelijk blijft. Wat daarna gebeurt met de regeling is nog onbekend. Mocht de salderingsregeling na die tijd toch worden afgeschaft, blijven zonnepanelen een goede investering! De salderingsregeling wordt namelijk niet compleet geschrapt. Voor bestaande zonnepaneleneigenaren komt er een overgangsregeling. Het is nog onbekend wat deze regeling precies inhoudt, maar het uitgangspunt blijft dat zonnepanelen ook na 2023 aantrekkelijk blijven.

Rekenvoorbeeld

U levert terug, maar niet meer dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 2.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:
3.500 - 2.000 = 1.500 kWh inclusief overheidsheffingen. Dit bedrag moet u betalen.

U levert meer terug dan u verbruikt:

U heeft 3.500 kWh verbruikt en 4.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:
- 3.500 - 3.500 = 0 kWh, inclusief overheidsheffingen.
- U ontvangt een vergoeding voor teruglevering van 500 kWh. De overheidsheffingen spelen hierbij geen rol.

Let op: u betaalt wel netbeheerkosten en vaste leveringskosten!

Meld uw netbeheerder dat u energie opwekt!

Dit kan via energieleveren.nl. Uw netbeheerder stuurt de gegevens jaarlijks naar ENGIE voor een eventuele terugleververgoeding.

U hoeft niet aan ENGIE door te geven dat u energie teruglevert. Het is wel belangrijk om uw productie-installatie te melden. Uw netbeheerder heeft deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet te beheren.

Meld uw installatie op energieleveren.nl.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Benieuwd naar wat zonnepanelen op uw dak opbrengen? U kunt heel eenvoudig een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aanvragen. U krijgt dan een eerlijk en persoonlijk advies over de mogelijkheden op uw dak. Vul een aantal gegevens in en onze partner neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Deze website maakt gebruikt van cookies.  Cookies accepteren