Schoonmaken zonnepanelen

Na de installatie van uw zonnepanelen kunt u meteen beginnen met het opwekken van uw eigen energie en het besparen van geld. Houd uw rendement op pijl door uw panelen schoon te houden.

Zonnepanelen wel of niet schoonmaken?

Veel mensen vragen zich af of zij de zonnepanelen moeten schoonmaken. Uw zonnepanelen worden zo bevestigd dat ze bestand zijn tegen storm, hagel en sneeuw. Daarnaast zijn de panelen voorzien van een zelfreinigende coating. In principe hebben zonnepanelen dus geen onderhoud nodig. Toch kan het na een tijd voorkomen dat de zonnepanelen niet meer helemaal schoon worden door de regen. Ziet u dat de zonnepanelen toch erg vuil zijn of merkt u dat de opbrengst terugloopt, dan is het toch verstandig de zonnepanelen schoon te (laten) maken. Vooral in gebieden vlak bij een drukke weg of zware industrie kan het verstandig zijn de panelen af en toe schoon te maken. Gebruik voor het reinigen van uw zonnepanelen nooit schoonmaakmiddel! Dit kan de beschermlaag van de panelen aantasten. Reinigen met water en een zachte doek is voldoende.

Do's en don'ts zonnepanelen schoonmaken

Do's:

  • Houd het rendement van uw systeem in de gaten via een monitoringssysteem. Daalt uw rendement plotseling? Dat kan een indicatie zijn dat uw zonnepanelen toe zijn aan een reinigingsbeurt.
  • Reinig de panelen 's ochtends, 's avonds of op een bewolkte dag. Wanneer de zon schijnt droogt het water te snel op en blijven er vlekken achter op de panelen.
  • Check voor u begint de temperatuur van uw panelen. Zonnepanelen kunnen namelijk tot wel 80 graden worden!
Don'ts:
  • Neem geen risico! Zijn uw panelen moeilijk te bereiken? Gebruik dan een uitschuifbare wisser of huur iemand in.
  • Gebruik geen reinigingsmiddel. Dit kan de beschermingslaag van uw panelen beschadigen. Meestal is alleen water voldoende, zo niet is er speciale zeep voor zonnepanelen.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger.

Wat kunt u besparen?

Met het ENGIE bespaaradvies kunt u in twee eenvoudige stappen weten welke maatregelen het best bij uw woonsituatie passen én wat ze u opleveren.

Vul uw postcode en huisnummer in en start het gratis ENGIE bespaaradvies.

Doe de check

Deze website maakt gebruikt van cookies.  Cookies accepteren