Salderen met zonnepanelen

Na de installatie van uw zonnepanelen kunt u direct beginnen met uw eigen stroom opwekken. Op een koude grijze dag verbruikt u uw opgewekte energie zelf. Maar op een warme zomerse dag kan het zomaar zijn dat u meer energie opwekt dan dat u zelf verbruikt. Op deze pagina leggen wij u uit wat er met die stroom gebeurt.

Wat is salderen?

Zoals hierboven beschreven kan het zijn dat u meer energie opwekt dan dat u zelf gebruikt. Op dat moment levert u stroom terug aan het net. Zo komt het terecht bij iemand die het wel nodig heeft.

Op een koude winterdag kan het voorkomen dat uw zonnepanelen niet genoeg opwekken om in uw energieverbruik te voorzien. Wanneer dat zo is neemt u stroom af bij uw leverancier. Dit gebeurt precies zoals u dat deed voordat u zonnepanelen had.

Salderen is de rekensom van deze twee gegevens, dus: het aantal kWh dat u heeft afgenomen bij uw leverancier - het aantal teruggeleverde kWh. Deze twee bedragen worden met elkaar verrekend op uw energienota.

Salderen bij ENGIE

Voor de stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnet ontvangt u een terugleververgoeding. Bij ENGIE is deze vergoeding gelijk aan het geldende kale leveringstarief dat in uw contract staat. Wanneer u meer verbruikt dan dat u teruglevert, wordt dit op uw energierekening verrekend. Wanneer u meer energie teruglevert dan dat u verbruikt, krijgt u de terugleververgoeding teruggestort op uw rekening. Zo kunt u dus zelfs geld van ons terugkrijgen in plaats van dat u ons betaalt! Dit heeft dan weer een gunstig effect op de terugverdiendtijd van uw investering.

Overgangsregeling 2020

Er waren plannen vanuit de overheid om de salderingsregeling vanaf 2020 te versoberen. Eigenaren van zonnepanelen mogen nu salderen. Zij betalen daardoor geen energiebelasting over dit gedeelte.

In juli 2017 is bekend geworden dat salderen gedurende de looptijd van het Energieakkoord (2013-2023) mogelijk blijft. Wat daarna gebeurt met de regeling is nog onbekend. Mocht de salderingsregeling na die tijd toch worden afgeschaft, blijven zonnepanelen een goede investering! De salderingsregeling wordt namelijk niet compleet geschrapt. Voor bestaande zonnepaneleneigenaren komt er een overgangsregeling. Het is nog onbekend wat deze regeling precies inhoudt, maar het uitgangspunt blijft dat zonnepanelen ook na 2023 aantrekkelijk blijven.

Rekenvoorbeeld

U levert terug, maar niet meer dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 2.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:
3.500 - 2.000 = 1.500 kWh inclusief overheidsheffingen. Dit bedrag moet u betalen.

U levert meer terug dan u verbruikt:

U heeft 3.500 kWh verbruikt en 4.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:
- 3.500 - 3.500 = 0 kWh, inclusief overheidsheffingen.
- U ontvangt een vergoeding voor teruglevering van 500 kWh. De overheidsheffingen spelen hierbij geen rol.

Let op: u betaalt wel netbeheerkosten en vaste leveringskosten!

Meld uw netbeheerder dat u energie opwekt!

Dit kan via energieleveren.nl. Uw netbeheerder stuurt de gegevens jaarlijks naar ENGIE voor een eventuele terugleververgoeding.

U hoeft niet aan ENGIE door te geven dat u energie teruglevert. Het is wel belangrijk om uw productie-installatie te melden. Uw netbeheerder heeft deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet te beheren.

Meld uw installatie op energieleveren.nl.

Wat kunt u besparen?

Met het ENGIE bespaaradvies kunt u in twee eenvoudige stappen weten welke maatregelen het best bij uw woonsituatie passen én wat ze u opleveren.

Vul uw postcode en huisnummer in en start het gratis ENGIE bespaaradvies.

Doe de check

closeDeze website maakt gebruikt van cookies.  Cookies accepteren