Menumenuclose

Van drijvende zonnepanelen tot
vrachtwagens op
zonne-energie

#ChallengeAccepted

De zon is er voor iedereen. En het mooie is: de zon staat altijd aan. Bij ENGIE geloven we dan ook dat iedereen – en jij dus ook - daar van zou moeten kunnen profiteren. Want met de uitdagingen van vandaag, creëren we het Nederland van morgen. Van drijvende zonnepanelen tot thuis koffie zetten met de zonne-energie van de baas. Geen uitdaging is ons te groot. Dus of we ook wat voor jou uit de zon kunnen halen? #ChallengeAccepted

Meer energie uit hetzelfde oppervlakte halen?

In het grootste zonnepark van Flevoland is het gelukt! Er is gekozen om de zonnepanelen in een andere opstelling te plaatsen. Door een lagere hellingshoek – 10 graden in plaats van 20 tot 25 graden – zijn er nu 7 zonnepanelen in landscape boven elkaar gezet. Zo konden wij ongeveer 90.000 zonnepanelen kwijt in plaats van ruim 70.000. Ook de keuze voor een hogere kwaliteit van de zonnepanelen zorgt voor een hoger totaalvermogen. De oriëntatie van de zonnepanelen is op het zuiden. In plaats van de in eerste instantie geplande 20 megawattpiek vermogen heeft het park bijna 50 procent meer vermogen gekregen zonder dat er meer oppervlakte wordt gebruikt. Het zonnepark is onderdeel van de duurzame ontwikkeling rondom de Flevokusthaven en de Maxima-centrale.

Een circulair energiesysteem voor het laden van elektrische vrachtwagens


De elektrische vrachtwagens van Hulshoff Amsterdam worden ingezet voor projectverhuizingen, duurzame stadsdistributie én opslag. ’s Avonds worden deze vrachtwagens opgeladen dankzij de door zon geproduceerde kWh’s. Deze worden opgeslagen in circulaire batterijen die normaal gesproken vernietigd worden. KWh’s die niet worden gebruikt, worden beschikbaar gemaakt voor personeel van Hulshoff. De 3100 zonnepanelen, 7 laadpalen en 600 kWh opslag in batterijen worden door een slim energiemanagementsysteem continu aangestuurd. Zo wordt de interactie met het elektriciteitsnet geminimaliseerd en wordt de productie van de zonnepanelen geoptimaliseerd.

Hulshoff zonnepanelen ENGIE


Innoveren met zon?

Wij doen niets liever! Om te kijken hoe we in de toekomst nog beter met energie van de zon om kunnen gaan investeren wij veel in innovatie. Eén van de dingen die we onderzoeken zijn drijvende zonnepanelen. Onze drijvende parken zijn beperkt in omvang maar de potentie is groot. De projecten leveren informatie op over de techniek van installeren op het water. Hoe gedragen de panelen zich bij deining en hoe reageert het materiaal als het water bevroren is? Wat is het effect op de flora en fauna? Daarnaast weerkaatst het zonlicht op het water waardoor een hogere opbrengst mogelijk is.

De voorspellingen voor de extra elektriciteitsopbrengst lopen uiteen van 10 – 25 %, maar de enige manier om dat vast te stellen is om het te testen. We richten ons ook op de ontwikkeling van verplaatsbare zonnesystemen, zodat bepaalde terreinen die niet permanent bezet kunnen worden, toch bruikbaar worden voor de inrichting van zonneparken. Zo zetten we de zon zo flexibel mogelijk in.

Thuis koffie zetten met zonne-energie van het werk


Greenparc Energy Royal Lemkes ENGIE


Bij Royal Lemkes, Europees marktleider in het beleveren van planten aan grootschalige retail, is duurzaamheid diepgeworteld in de organisatie. Op het dak van plantenkweker Royal Lemkes liggen bijna 4.000 zonnepanelen. Deze panelen produceren meer stroom dan het bedrijf zelf nodig heeft. Deze stroom stellen ze beschikbaar aan hun eigen medewerkers via een energiecontract van ENGIE. De opwek van zonne-energie en de opslag daarvan is mogelijk gemaakt door Greenparc Energy. ENGIE zorgt voor de koppeling aan het elektriciteitsnet. 

Onze klantbeoordelingen   

 • 8,2
  Gemiddeld cijfer
 • 94%
  Beveelt ons aan
 • 2721+
  Klantbeoordelingen
 • 100%
  Groene stroom

Wereldwijd is ENGIE de grootste investeerder in duurzame energie

72% van de Nederlandse energiemaatschappijen die groene stroom verkopen, produceert zelf geen stroom. Zij kopen hun groene stroom in bij een kleine groep producenten of bij lokale leveranciers, maar investeren niet in een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Zo is duurzaamheid voor veel energieleveranciers vooral een goed marketingverhaal. Zij liften handig mee op de grote investeringen die nodig zijn om onze samenleving echt duurzaam te maken.

Bij ENGIE produceren wij zelf ook groene stroom. Daarnaast zijn wij wereldwijd de grootste investeerder in duurzame energie; in de afgelopen drie jaar ruim 16 miljard euro. Bovendien heeft ENGIE wereldwijd voor 15 miljard euro aan fossiele installaties verkocht of ontmanteld.