Menumenuclose

Wel of geen zonnepanelen? 5 tips voor ondernemers


Sylvia Kan van onze Ondernemersdesk adviseert dagelijks ondernemers die overwegen over te stappen op zonne-energie. Denkt u ook na over een overstap? Dan heeft Sylvia 5 tips voor u.

Tip 1: doe de ZonneCheck

“Met de ZonneCheck van ENGIE komt u snel te weten of uw bedrijf klaar is voor zonnepanelen. Ondernemers kunnen de tool zelf invullen, maar kunnen ons ook even bellen. Dan vullen we de ZonneCheck samen in. Soms is het aanschaffen van zonnepanelen niet de beste stap en kunt u bijvoorbeeld beter eerst investeren in energiebesparing. Met de ZonneCheck weet u zeker dat u de beste keuze maakt.”

Tip 2: profiteer van de salderingsregeling

“Zeker tot en met 2023 profiteert u als kleinverbruiker nog van de salderingsregeling. Dat betekent dat de stroom die u teruglevert één op één verrekend wordt met de stroom die u geleverd krijgt. Alleen over het verschil, uw netto-verbruik hoeft u overheidsheffingen te betalen. Overigens zijn er nog meer financiële regelingen die het aantrekkelijk maken om in zonne-energie te investeren.”

Kies voor een installateur met een Zonnekeur keurmerk

Tip 3: kies voor een installateur met Zonnekeur

“Wilt u zeker weten dat u met een betrouwbare partij in zee gaat die de beste kwaliteit zonnepanelen levert en ze ook goed installeert? Kies dan voor een installateur met Zonnekeur. Dit is het Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Zonnekeur is ontwikkeld samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en stichting Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK) waarborgt de kwaliteit. Sungevity is een van de weinige bedrijven met Zonnekeur. Bij Sungevity zit u dus echt goed.”

Meer over Zonnekeur

Tip 4: zorg dat de opbrengst niet tegenvalt

“Natuurlijk weten we nooit zeker hoeveel uren de zon jaarlijks schijnt en hoeveel energie u precies opwekt. Toch bent u via onze partner Sungevity, Europa’s grootste leverancier van zonnepanelen, verzekerd van een gegarandeerde opbrengst. Dat noemen we SunSure. Wekken uw panelen minder op dan verwacht? Dan krijgt u gedurende de eerste 10 jaar de gemiste productie terug. U krijgt dan ieder jaar een vast bedrag dat gelijk is aan het aantal gemiste kWh maal de geldende energieprijs. U komt dus niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Tip 5: combineer zonne-energie met andere maatregelen

“Investeren in zonnepanelen is voor veel ondernemers interessant om de zakelijke energierekening omlaag te krijgen. Maar kijk ook naar combinaties met andere maatregelen, zoals isolatie en een warmtepomp, en kleine maatregelen, zoals LED verlichting en bewegingssensoren. U kunt als ondernemer echt veel meer besparen dan u misschien denkt.”