Menumenuclose

Salderingsregeling blijft tot 2023, ook voor bedrijven


Regeling blijft tot 2023

Goed nieuws voor bedrijven die gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen, of dat willen gaan doen. Minister Wiebes en staatssecretaris Snel hebben namelijk besloten dat de regeling in de huidige vorm blijft bestaan tot 2023. Dat betekent dat er voorlopig niks verandert en uw bedrijf minimaal drie jaar langer kan salderen dan eerder was besloten.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Met de salderingsregeling worden de afgenomen en teruggeleverde energie aan het openbare elektriciteitsnet tegen elkaar weggestreept. Voor zelf opgewekte stroom die u teruglevert aan het net (stroom die u dus zelf niet verbruikt), ontvangt u dezelfde prijs per kilowattuur als voor de stroom die u van de leverancier afneemt, ínclusief energiebelastingen en transportkosten. Stel dat uw bedrijf op jaarbasis 10000 kWh aan stroom afneemt en 8000 kWh teruglevert, dan wordt op uw jaarrekening 2000 kWh in rekening gebracht. De grens voor salderen ligt bij het aantal kWh dat uw bedrijf van de energieleverancier heeft gekregen. Méér salderen dan deze hoeveelheid energie is dus niet mogelijk. Over alles wat u extra teruglevert krijgt u een terugleververgoeding. De hoogte van dit bedrag verschilt per energieleverancier. Lees meer over de terugleververgoeding van ENGIE.

Zonnepanelen

Verschil in salderen voor en ná 2023

Per 1 januari 2023 zal de salderingsregeling worden afgebouwd. Elk jaar wordt het belastingvoordeel voor het terugleveren van energie minder, tot, naar verwachting in 2031, het nulpunt is bereikt. De vergoeding voor teruggeleverde energie wordt hiervoor opgesplitst in twee delen:
  • een vergoeding van het energiebedrijf voor teruggeleverde energie
  • een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting.

Afbouw salderingspercentage

Na 2023 neemt de saldering per jaar - tot 2031 - af met 9%. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28% tot zelfs 0%.

Jaar 
2020 
2021 
2022 
2023 
2024 
2025 
2026 
2027 
2028 
2029
2030 
Vanaf 2031     
Salderingspercentage 
100% 
100% 
100% 
91% 
82% 
73% 
64% 
55% 
46% 
37% 
28% 
0% 

Het afbouwen heeft alleen betrekking op het deel van de belasting dat uw bedrijf van de overheid krijgt. Dit bedrag wordt dus steeds kleiner. Overigens zal dit allemaal automatisch gebeuren. Bedrijven hoeven hiervoor niets te doen.

Zijn zonnepanelen een goede investering voor ondernemers?

Ook met de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering, die rendabel is op de lange termijn. Niet alleen ligt de levensduur van zonnepanelen rond de 25 jaar, volgens minister Wiebes blijft de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen nog steeds rond de zeven jaar liggen. Dit heeft onder andere te maken met de verwachte daling van de kostprijs en vele technologische ontwikkelingen. Zo worden accu's om energie op te slaan bijvoorbeeld steeds beter. Bedrijven kunnen door in zonnepanelen te investeren bovendien fiscaal profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Natuurlijk verlaagt u ook nog eens de CO2-uitstoot van uw onderneming, wat bijdraagt aan een beter milieu én aan uw duurzame imago.

Als u dit jaar zonnepanelen koopt, profiteert u nog twee jaar van 100% salderen. Pas daarna vermindert dit percentage - zoals hierboven te zien is in de tabel - per jaar met 9%. Meer informatie over zonnepanelen vindt u hier

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf en wilt u advies op maat? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.