Menumenuclose

Zonnedakpannen: de voor- en nadelen

Wilt u verduurzamen en besparen op energiekosten, maar een constructie die eruit ziet als een gewone dakpan? Kies dan voor zonnedakpannen. Ook voor bedrijven die gevestigd zijn in een monumentaal pand zijn zonnedakpannen een goed alternatief voor zonnepanelen. Wij vertellen u graag meer over zonnedakpannen op het dak van uw bedrijfspand.

Geen zonnepanelen op uw, maar zonnedakpannen

Niet elk bedrijf wil blauwe of zwarte panelen op haar dak. Voor hen zijn zonnedakpannen een oplossing. De zonnedakpannen vervangen de huidige dakpannen, in plaats van dat er een zonnepaneel bovenop komt te liggen. Zo lijkt het dat uw onderneming een normaal dak heeft, terwijl uw dak stroom opwekt.

Dat de zonnepanelen uw huidige dakpannen vervangen is ook een nadeel. Traditionele zonnepanelen worden op uw huidige dakpannen geschroefd, terwijl u bij zonnedakpannen uw complete dak moet vervangen. Dit is zeer kostbaar. Zonnedakpannen kosten u twee tot drie keer meer dan het plaatsen van traditionele zonnepanelen. De terugverdientijd loopt hiermee al gauw op tot 20 jaar, terwijl traditionele zonnepanelen zich vaak al binnen 7 jaar terugverdienen.

De efficiëntie van zonnedakpannen

Naast de grote investering gebruiken zonnedakpannen niet alle ruimte op uw dak efficiënt. De zonnedakpan ziet eruit als een normale dakpan, met daarin een klein zonnepaneel. Hierdoor wordt zo’n 25% van uw met dak niet benut voor het opwekken van stroom. Terwijl traditionele zonnepanelen volledig bestaan uit zonnecellen. Een voordeel van de zonnedakpan is dan weer wel dat deze op plekken kan worden geplaatst waar een traditioneel zonnepaneel niet past.

Financieel gezien zijn zonnedakpannen eigenlijk alleen interessant wanneer u toch al genoodzaakt bent uw dak te renoveren of wanneer u nieuw gaat bouwen. Ook dan wekt u met traditionele zonnepanelen vaak meer stroom op, dan met zonnedakpannen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan