Menumenuclose

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Kiezen voor zonnepanelen heeft veel voordelen. U wekt niet alleen uw eigen groene stoom op, maar gaat ook geld besparen op uw energierekening. Daarnaast zijn er nog meer voordelen:

  • Uw eigen stroom opwekken met gratis zonlicht
  • Word pionier in energie
  • Zonnepanelen leveren meer op dan het geld op uw bankrekening laten staan
  • Geen onderhoud nodig
  • Goed voor het milieu, u verklein uw CO2 footprint, maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Vaak al binnen 7 jaar terugverdiend

De misverstanden over zonnepanelen

Er zijn veel voordelen, maar er zijn ook een aantal misverstanden over zonnepanelen. Graag leggen we u uit welke misverstanden er bestaan:

Zonnepanelen hebben alleen zin in zonnige landen
Zonnepanelen werken ook wanneer de zon er niet direct op schijnt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is. Wolken houden namelijk slechts een deel van het zonlicht tegen. Het is dus zeker niet nodig dat de zon altijd fel schijnt. De zonnepanelen leveren natuurlijk wel het meeste stroom op wanneer het onbewolkt is, maar wist u dat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen? Hierdoor leveren zonnepanelen in Nederland meer rendement per zonuur op dan in Spanje.

Zonnepanelen hebben alleen zin als je dak vol op het zuiden ligt
Wanneer uw dak op het zuiden ligt, worden de zonnepanelen vaak onder een hellingshoek van 35 graden geplaatst. Dit levert het beste rendement op. Maar ook een dak op het zuidoosten of zuidwesten levert een hoge opbrengst op. De panelen worden dan vaak onder een hellingshoek van 20 tot 60 graden geïnstalleerd. Zo leveren ze bijna hetzelfde rendement als bij een dak op het zuiden.

Zonnepanelen verdienen zich pas na 15 jaar terug
De terugverdientijd is afhankelijk van de stand van uw dak en het soort panelen. Maar de tijd dat de zonnepanelen zich pas na 15 jaar terugverdiende, is wel echt voorbij. De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren flink gedaald, terwijl het vermogen is toegenomen. De gemiddelde terugverdientijd ligt nu rond de zeven jaar.

Zonnepanelen vragen veel onderhoud
Omdat er geen bewegende delen in zonnepanelen zitten, hebben ze weinig tot geen onderhoud nodig. Wanneer u dicht bij de kust woont, kan het zinvol zijn om de zonnepanelen af en toe schoon te maken, maar normaal gesproken is af en toe een regenbui voldoende. Los van af en toe een flinke regenbui, hebben de zonnepanelen dus geen onderhoud nodig.

Het is beter om zonnepanelen te kopen als de technologie verder is ontwikkeld
Zonnepanelen zijn de afgelopen sterk in prijs verlaagd, terwijl het vermogen is toegenomen. Wachten op een doorbraak is zonde. Toekomstige zonnepanelen zullen ongetwijfeld nog beter worden, maar ieder jaar dat u extra wacht, loopt u ook opbrengst mis.

Vraag een vrijblijvende offerte aan