Menumenuclose

Wat is het verschil tussen zwarte (mono) en blauwe (poly) zonnepanelen?

Wilt u zonnepanelen aanschaffen, maar twijfelt u tussen blauwe of zwarte panelen? Veel mensen vragen zich af wat de verschillen zijn tussen blauwe en zwarte panelen. We leggen u graag het verschil tussen poly (blauw) en mono (zwart) zonnepanelen uit, zodat u zelf een goede afweging kunt maken.

Kleurverschil

Het kleurverschil is het belangrijkste verschil tussen blauwe en zwarte panelen. Steeds meer mensen kiezen voor zwarte zonnepanelen, omdat ze dit er mooier uit vinden zien. Op platte daken word nog wel vaak voor blauwe zonnepanelen gekozen, omdat de zonnepanelen hier vaak niet in het zicht liggen.

Poly en mono zonnecellen

Er is ook een technisch verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen. De zwarte panelen zijn namelijk monokristallijne zonnepanelen, de blauwe zijn polykristallijne panelen.

Polykristallijne (blauw)

Bij het productieproces van polykristallijne zonnepanelen wordt vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm gegoten. Dit wordt geleidelijk afgekoeld, waardoor er vast silicium ontstaat dat uit meerdere kristallen bestaat. De kristallen liggen allemaal door elkaar, waardoor het paneel een minder effen kleur heeft. Het lijkt een beetje alsof er vlekken in het paneel zitten. De polykristallijne zonnepanelen worden steeds meer effen van kleur, doordat er steeds weer nieuwe technieken worden gebruikt. Toch kan het voorkomen dat er kleine oneffenheden in de kleur van de panelen zit, maar dit is al veel minder dan een paar jaar geleden.

Monokristallijne (zwart)

In principe werkt het productieproces bij monokristallijne zonnepanelen hetzelfde als bij polykristallijne panelen. Een belangrijk verschil is dat de kristallen tijdens het stollen worden beïnvloed. De kristallen komen allemaal in dezelfde richting te liggen, waardoor er een mooi effen paneel ontstaat, zonder vlekken.

Verschil in opbrengst

Er wordt vaak gezegd dat de zwarte mono panelen een betere opbrengst hebben dan de blauwe poly panelen. De zwarte panelen wekken bij directe instraling van zonlicht inderdaad iets meer energie op dan de blauwe panelen. Maar hoe vaak schijnt het zonlicht nou precies recht op het paneel? De blauwe panelen wekken dan weer iets meer op bij indirecte instraling. In de praktijk is het verschil in opbrengst tussen beide panelen minimaal.

Kwaliteit

De kwaliteit en garantie van de mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn hetzelfde. Bij beide panelen heeft u 10 jaar productgarantie en minimaal 25 jaar opbrengstgarantie.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren