Menumenuclose

Terugleververgoeding zonnepanelen

Wanneer uw zonnepanelen zijn geïnstalleerd, wekken ze direct stroom op. Deze stroom gaat u natuurlijk zelf gebruiken. Het kan ook zo zijn dat uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan dat u zelf nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer er niemand thuis is. Op deze pagina leggen we u alles uit over de salderingsregeling en de terugleververgoeding.

Salderen

Wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken terwijl u niet thuis bent, levert u deze stroom terug aan het net. Zo komt uw stroom terecht bij iemand die het op dat moment wel nodig heeft. Op een grijze winterdag kan het juist zo zijn dat uw zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken om uw eigen verbruik te dekken. Op dat moment levert ENGIE energie aan u. Op uw energierekening kunt u zien hoeveel energie ENGIE u heeft geleverd en hoeveel energie u heeft teruggeleverd aan het net. Deze rekensom heet salderen.

Terugleververgoeding ENGIE

Wanneer u stroom teruglevert aan het net, ontvangt u hiervoor een terugleververgoeding. Hoe hoog de teruglevergoeding precies is, verschilt per contract. Deze vergoeding is namelijk gelijk aan het geldende kale leveringstarief dat in uw contract staat. Wanneer u meer stroom verbruikt dan dat u teruglevert, wordt dit op uw energierekening verrekend. Wanneer u meer energie teruglevert dan dat u verbruikt, krijgt u de terugleververgoeding teruggestort op uw rekening.

Om het duidelijker uit te leggen is het makkelijker om het uit te leggen aan de hand van getallen, daarom dit rekenvoorbeeld:

U levert terug, maar niet meer dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 2.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:

  • 3.500 - 2.000 = 1.500 kWh inclusief overheidsheffingen. Dit bedrag moet u betalen.
U levert meer terug dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 4.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:

  • 3.500 - 3.500 = 0 kWh, inclusief overheidsheffingen.
  • U ontvangt een vergoeding voor teruglevering van 500 kWh. De overheidsheffingen spelen hierbij geen rol.
Let op: u betaalt wel netbeheerkosten en vaste leveringskosten!

Overgangsregeling 2020/2023

Er zijn al langer plannen om de salderingsregeling te versoberen. Lang was het onduidelijk hoe dit precies zou gaan gebeuren. In juni 2018 is bekend geworden dat de salderingsregeling in 2020 wordt vervangen door een terugleversubsidie. Deze subsidie vervangt het belastingdeel van de terug geleverde stroom. U ontvangt dus nog steeds het kale leveringstarief, maar in plaats van dat u geen belasting over deze stroom betaalt, ontvangt u een terugleversubsidie. Hoe hoog deze subsidie is, is nog niet duidelijk.

Zonnepanelen aanmelden

Het is niet nodig om uw zonnepanelen bij uw energieleverancier aan te melden. U moet de zonnepanelen wel aanmelden bij uw netbeheerder! Vaak doet de installateur dit voor u, maar vraag dit wel even na. Mocht de installateur dit niet doen, kunt u het heel eenvoudig zelf regelen via www.energieleveren.nl.

Vraag een vrijblijvende offerte aan