Menumenuclose

Terugleververgoeding zonnepanelen

Na de installatie van uw zonnepanelen kunt u direct beginnen met het opwekken van uw eigen stroom. Deze stroom kunt u natuurlijk zelf gebruiken. Maar wat gebeurt er met de opgewekte stroom die u niet zelf gebruikt, bijvoorbeeld wanneer uw bedrijf in het weekend gesloten is? Hier leest u alles over de salderingsregeling en de terugleververgoeding.

Salderen

Op een mooie zonnige dag wekt u misschien meer stroom op dan u zelf nodig heeft. Als dat zo is, levert u de stroom terug aan het net. Zo komt uw stroom terecht bij iemand die het op dat moment wel nodig heeft. Maar op een grijze winterdag kan het zomaar zijn dat u meer energie nodig heeft dan dat u opwekt. Op dat moment levert ENGIE energie aan u. Op uw energierekening kunt u zien hoeveel energie ENGIE u heeft geleverd en hoeveel energie u heeft teruggeleverd aan het net. Deze rekensom heet salderen.

Terugleververgoeding ENGIE

Voor de stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnet ontvangt u een terugleververgoeding. Hoe hoog de teruglevergoeding precies is, verschilt. Deze vergoeding is namelijk gelijk aan het geldende kale leveringstarief dat in uw contract staat. Wanneer u meer verbruikt dan dat u teruglevert, wordt dit op uw energierekening verrekend. Wanneer u meer energie teruglevert dan dat u verbruikt, krijgt u de terugleververgoeding teruggestort op uw rekening.

Om het duidelijker uit te leggen is het makkelijker om het uit te leggen aan de hand van getallen, daarom dit rekenvoorbeeld:

U levert terug, maar niet meer dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 2.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:

  • 3.500 - 2.000 = 1.500 kWh inclusief overheidsheffingen. Dit bedrag moet u betalen.
U levert meer terug dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 4.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:

  • 3.500 - 3.500 = 0 kWh, inclusief overheidsheffingen.
  • U ontvangt een vergoeding voor teruglevering van 500 kWh. De overheidsheffingen spelen hierbij geen rol.
Let op: u betaalt wel netbeheerkosten en vaste leveringskosten!

Overgangsregeling 2020/2023

Er waren plannen vanuit de overheid om de salderingsregeling vanaf 2020 te versoberen. Eigenaren van zonnepanelen mogen nu salderen. Zij betalen daardoor geen energiebelasting over dit gedeelte.

In juli 2017 is bekend geworden dat salderen gedurende de looptijd van het Energieakkoord (2013-2023) mogelijk blijft. Het is nog niet bekend wat er daarna met de regeling gebeurt. Mocht de salderingsregeling na die tijd toch worden afgeschaft, blijven zonnepanelen een goede investering! De salderingsregeling wordt namelijk niet compleet geschrapt. Voor bestaande zonnepaneleneigenaren komt er een overgangsregeling. Het is nog onbekend wat deze regeling precies inhoudt, maar het uitgangspunt blijft dat zonnepanelen ook na 2023 aantrekkelijk blijven.

Zonnepanelen aanmelden

Het is niet nodig om uw zonnepanelen bij uw energieleverancier aan te melden. U moet de zonnepanelen wel melden bij uw netbeheerder! Vaak doet de installateur dit voor u, maar vraag dit wel even na. Mocht de installateur dit niet doen, kunt u het heel eenvoudig zelf regelen via www.energieleveren.nl.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren