Menumenuclose

Wat is een omvormer?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Voordat u deze stroom kunt gebruiken, moet dit worden omgezet naar wisselstroom. Een omvormer zorgt hiervoor. De juiste omvormer kiezen is niet ingewikkeld, uw installateur helpt u hier uiteraard bij. Maar omdat het een vrij technisch verhaal is, raden wij u aan altijd te kiezen voor een betrouwbare aanbieder die u goed advies kan geven over verschillende typen omvormers. Wanneer u bij ons een offerte voor zonnepanelen aanvraagt, krijgt u in uw offerte advies over welke omvormer het beste past in uw situatie.

Welke omvormers zijn er?

String omvormer

Kunnen alle zonnepanelen in dezelfde stand worden gelegd en heeft u geen schaduw op het dak van uw zaak? Dan wordt er vaak gekozen voor een string omvormer. Bij een string omvormer worden de panelen op één of meerdere strings aangesloten. Monitoring kan dan ook alleen maar per string en niet per paneel.

Een nadeel van een string omvormer is dat wanneer bijvoorbeeld één zonnepaneel in de schaduw ligt, de opbrengst van alle andere panelen in dezelfde string omlaag gaat. Het is dan ook niet verstandig om voor een string omvormer te kiezen wanneer er schaduw op de zonnepanelen valt. U loopt dan onnodig rendement mis.

Micro omvormer

Wanneer u wel schaduwen op uw dak heeft, kunt u kiezen voor een micro omvormer. Uw zonnepanelen krijgen dan elk een eigen micro omvormer, waardoor alle panelen los van elkaar energie opwekken en elkaar niet meer beïnvloeden. Een paneel dat bijvoorbeeld ’s middags een uur in de schaduw ligt, brengt dan niet de opbrengst van de andere zonnepanelen omlaag. Op deze manier heeft u het beste rendement.

Een nadeel van micro omvormers is dat deze duurder zijn in aanschaf dan een string omvormer. Sungevity adviseert u altijd of micro omvormers noodzakelijk zijn of dat een string omvormer voldoende is voor uw dak.

Optimizer systeem

Een optimizer systeem is vergelijkbaar met micro omvormers. Achter elk zonnepaneel wordt een klein kastje geplaatst die de opbrengst van ieder paneel individueel ‘doorstuurt’ naar de centrale omvormer. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

Sungevity kan u helpen bij de keuze tussen een string omvormer, micro omvormers of optimizers.

Vraag een vrijblijvende offerte aan