Menumenuclose

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten. Door de zonnepanelen op de best mogelijke manier te plaatsen, verkort u namelijk de terugverdientijd.

We leggen u graag uit waar u allemaal rekening mee moet houden wanneer u kiest voor zonnepanelen. De oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon, de hellingshoek en schaduwen rondom uw dak zijn allemaal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Oriëntatie van uw dak ten opzicht van de zon

De beste oriëntatie van een dak voor zonnepanelen is gericht naar het zuiden. Maar ook een dak die niet op het zuiden gericht is, is vaak wel geschikt voor zonnepanelen. Zo zijn daken die zuidoost of zuidwest georiënteerd zijn ook zeer geschikt.

Wilt u direct weten hoe het dak van uw zaak georiënteerd is? Kijk dan eens in Google Maps of gebruik het kompas op uw telefoon.

Hellingshoek

Ook de dakhelling speelt een grote rol bij de opbrengsten van uw zonnepanelen. Wanneer het dak richting het oosten of westen georiënteerd is, worden de panelen vlakker gemonteerd dan bij een dak op het zuiden. Wanneer het dak op het oosten of westen georiënteerd is, met een dakhelling van 40 graden, kunt u nog steeds 80% opbrengst uit uw zonnepanelen halen. In andere gevallen is een hellingshoek van 35 graden gebruikelijk.

Schaduwen

Schaduwen op het dan kunnen een negatief effect hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen. Wanneer u schaduwen op uw dak hebt, is het aan te raden de zonnepanelen om de schaduwen heen te leggen. Wanneer de panelen in de schaduw liggen brengen niet alleen die panelen minder op, maar brengen ze ook de stroomopbrengst van de overige panelen omlaag. U loopt daardoor dus onnodig rendement mis.

Het is niet altijd mogelijk om de zonnepanelen om de schaduw heen te leggen. Wanneer dit voor u niet mogelijk is, kunt u gebruik maken van optimizers. Hiermee zijn de panelen niet meer in series aan elkaar verbonden, maar heeft ieder paneel een eigen omvormer. Zo kunnen de panelen elkaar niet meer beïnvloeden en werken de overige panelen dus optimaal wanneer er een paar in de schaduw liggen..

Houd rekening met het volgende wanneer u de impact van de schaduwen op uw dak wilt bepalen:
  • 70% van de dagelijkse opwekking vindt plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. Wanneer er vroeg in de ochtend of laat in de middag een streep schaduw op uw zonnepanelen valt, is dit minder erg dan midden op de dag.
  • 80% van de jaarlijkse opwekking vindt plaats tussen begin maart en eind september. Dit betekent dat schaduw door de laaghangende zon in de herfst- en wintermaanden een minder negatief effect heeft dan schaduw in de lente- en zomermaanden.

Vraag een vrijblijvende offerte aan