Menumenuclose

Zonnepanelen aanschaffen: de financiële voordelen op een rij


Wilt u als ondernemer zonnepanelen aanschaffen? Dan kunt u profiteren van behoorlijk wat financieel voordeel. Onze specialist Matthijs Knuiman weet er alles van en heeft de voordelen voor u op een rijtje gezet.

Salderingsregeling

Als u zonnepanelen heeft, komt het regelmatig voor dat u meer energie opwekt dan u zelf nodig heeft. Die extra stroom levert u terug aan het net. Zo kunnen anderen er gebruik van maken. Dankzij de salderingsregeling wordt de aan u geleverde stroom door uw energieleverancier één op één verrekend met de stroom die u teruggeleverd heeft. Wat overblijft is uw netto-verbruik. Alleen over dit verbruik hoeft u overheidsheffingen (Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie) te betalen. Dankzij de salderingsregeling is zelf energie opwekken dus extra aantrekkelijk.

De salderingsregeling blijft zeker tot 2023 van kracht. Daarna wil de overheid de regeling stap voor stap afbouwen. Overigens blijft het ook na 2023 de bedoeling dat zonnepanelen zich binnen zeven jaar terugverdienen.

Belangrijk: de salderingsregeling geldt alleen voor kleinverbruikers.

Tarief bij teruglevering

Levert u stroom terug aan het net, dan ontvangt u daarvoor natuurlijk een vergoeding van uw energieleverancier. Bij sommige energieleveranciers is dit gelijk aan het tarief dat u betaalt voor de stroom die u geleverd krijgt, maar soms krijgt u ook minder terug. Het is dus altijd zinvol om even te kijken wat uw leverancier u betaalt als u soms meer opwekt dan u zelf verbruikt.

Belastingvoordeel

Als de zonnepanelen eenmaal op uw dak liggen, dan kunt u onder voorwaarden aanspraak maken op een aantal fiscale tegemoetkomingen. Zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), waardoor u het aankoopbedrag kunt aftrekken van de winst. Deze regeling levert gemiddeld 11% (2019) besparing op. Precies weten hoe het zit? Lees dan de informatie van de Belastingdienst en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Of vraag het uw financieel adviseur.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Gaat uw bedrijf zelf op grote schaal duurzame energie produceren, zoals zonne- of windenergie? Dan kunt u gebruikmaken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie compenseert het verschil in de kostprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. De regeling richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. De regeling is vrij complex, maar de moeite waard. In het najaar start weer een nieuwe subsidieronde. De RVO heeft alle informatie over SDE+ op een rij gezet.

Overige investeringsregelingen

Veel provincies en gemeenten stimuleren investeringen in duurzame opwek. Ook zijn er duurzaamheidsleningen beschikbaar. Hiermee kunt u onder aantrekkelijke voorwaarden geld lenen voor uw investering in zonnepanelen. Op www.energiesubsidiewijzer.nl en op de website van de RVO kunt u precies zien van welke regelingen u gebruik kunt maken..

Meer weten?

Benieuwd of zonnepanelen voor uw onderneming interessant zijn? Neem dan contact op met een van de energieadviseurs van de de Ondernemersdesk van ENGIE via 088 444 66 50 (lokaal tarief). Om exact te weten van welke regelingen u gebruik kunt maken, raden wij u aan om contact op te nemen met uw financieel adviseur.