Menumenuclose

Zonnepanelen: wel of niet schoonmaken?

In principe zijn zonnepanelen onderhoudsvrij. Op de panelen die wij leveren zit een zelfreinigende coating. Na een regenbui spoelt het vuil er grotendeels vanaf. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de zonnepanelen goed bevestigd zijn op het dak van uw bedrijfspand. Hiermee zijn de zonnepanelen ook bestand tegen storm, hagel en sneeuw.

Is uw onderneming gevestigd aan een drukke weg of omgeven door zware industrie? Door luchtvervuiling kan het gebeuren dat de zonnepanelen na een tijd toch niet meer helemaal schoon worden. Vervolgens wordt dan minder zonlicht opgenomen en minder stroom opgewekt. Hierdoor loopt de opbrengst van de panelen terug. Het is dan verstandig de zonnepanelen schoon te (laten) maken. Gebruik voor het schoonmaken water en een zachte doek. Ga niet aan de slag met schoonmaakmiddel. Hiermee wordt de beschermlaag van de panelen aangetast. Nadat de zonnepanelen zijn schoongemaakt zorgen ze weer voor een optimale opbrengst.


Do's en don'ts zonnepanelen schoonmaken

Do's:

  • Houd het rendement van uw systeem in de gaten via een monitoringssysteem. Daalt uw rendement plotseling? Dat kan een indicatie zijn dat uw zonnepanelen toe zijn aan een reinigingsbeurt.
  • Reinig de panelen 's ochtends, 's avonds of op een bewolkte dag. Wanneer de zon schijnt droogt het water te snel op en blijven er vlekken achter op de panelen.
  • Check voor u begint de temperatuur van uw panelen. Zonnepanelen kunnen namelijk tot wel 80 graden worden!
Don'ts:

  • Neem geen risico! Zijn uw panelen moeilijk te bereiken? Gebruik dan een uitschuifbare wisser of huur iemand in.
  • Gebruik geen reinigingsmiddel. Dit kan de beschermingslaag van uw panelen beschadigen. Meestal is alleen water voldoende, zo niet is er speciale zeep voor zonnepanelen.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger.