Menumenuclose

Salderen met zonnepanelen

Na de installatie van uw zonnepanelen kunt u direct beginnen met uw eigen stroom opwekken. Op een koude grijze dag verbruikt u uw opgewekte energie zelf. Maar op een warme zomerse dag kan het zomaar zijn dat u meer energie opwekt dan dat u zelf verbruikt. Op deze pagina leggen wij u uit wat er met die stroom gebeurt.

Let op: is uw aansluiting groter dan 3x80 Ampère? Dan bent u een grootverbruiker. Het is dan niet mogelijk om uw opgewekte stroom te salderen. De stroom wordt dan rechtstreeks aan het net teruggeleverd.

Wat is salderen?

Zoals hierboven beschreven kan het zijn dat u meer energie opwekt dan dat u zelf gebruikt. Op dat moment levert u stroom terug aan het net. Zo komt het terecht bij iemand die het wel nodig heeft.

Op een koude winterdag kan het voorkomen dat uw zonnepanelen niet genoeg opwekken om in uw energieverbruik te voorzien. Wanneer dat zo is, neemt u stroom af bij uw leverancier. Dit gebeurt precies zoals u dat deed voordat u zonnepanelen had.

Salderen is de rekensom van deze twee gegevens, dus: het aantal kWh dat u heeft afgenomen bij uw leverancier - het aantal teruggeleverde kWh. Deze twee bedragen worden met elkaar verrekend op uw energienota.

Rekenvoorbeeld salderen

U levert terug, maar niet meer dan u verbruikt
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 2.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van: 3.500 - 2.000 = 1.500 kWh inclusief overheidsheffingen. Dit bedrag moet u betalen.

U levert meer terug dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 4.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van: 3.500 - 3.500 = 0 kWh, inclusief overheidsheffingen. U ontvangt een vergoeding voor teruglevering van 500 kWh. De overheidsheffingen spelen hierbij geen rol.

Let op: u betaalt wel netbeheerkosten en vaste leveringskosten!

Salderen bij ENGIE

Voor de stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnet ontvangt u een terugleververgoeding. Bij ENGIE is deze vergoeding gelijk aan het geldende kale leveringstarief dat in uw contract staat. Wanneer u meer verbruikt dan dat u teruglevert, wordt dit op uw energierekening verrekend.

Wanneer u meer energie teruglevert dan dat u verbruikt, krijgt u de terugleververgoeding teruggestort op uw rekening. Zo kunt u dus zelfs geld van ons terugkrijgen in plaats van dat u ons betaalt! Dit heeft dan weer een gunstig effect op de terugverdientijd van uw investering.

Overgangsregeling 2020/2023

Er waren plannen vanuit de overheid om de salderingsregeling vanaf 2020 te versoberen. Eigenaren van zonnepanelen mogen nu salderen. Zij betalen daardoor geen energiebelasting over dit gedeelte.

In juli 2017 is bekend geworden dat salderen gedurende de looptijd van het Energieakkoord (2013-2023) mogelijk blijft. Wat er daarna gebeurt met de regeling is nog onbekend. Mocht de salderingsregeling na die tijd toch worden afgeschaft, blijven zonnepanelen een goede investering! De salderingsregeling wordt namelijk niet compleet geschrapt. Voor bestaande zonnepaneleneigenaren komt er een overgangsregeling. Het is nog onbekend wat deze regeling precies inhoudt, maar het uitgangspunt blijft dat zonnepanelen ook na 2023 aantrekkelijk blijven.

Vraag een vrijblijvende offerte aan