Menumenuclose

Verschillende soorten omvormers

Uw zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Om deze stroom te kunnen gebruiken, moet de gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Een omvormer doet dit. Het is niet ingewikkeld om de juiste omvormer te kiezen. Uw installateur helpt u hier graag bij. Maar omdat het een vrij technisch verhaal is, raden wij u aan altijd te kiezen voor een betrouwbare aanbieder die u goed advies kan geven over verschillende typen omvormers. Wanneer u bij ons een offerte voor zonnepanelen aanvraagt, krijgt u in uw offerte advies over welke omvormer het beste past in uw situatie.

String omvormer

Heeft u geen schaduwen op uw dak en liggen de zonnepanelen allemaal in dezelfde oriëntatie? Dan wordt er vaak gekozen voor een string omvormer. Alle zonnepanelen worden dan in één of meerdere strings aangesloten op de omvormer. Wanneer er wel schaduw op het dak valt, is een string omvormer een minder goed idee. Wanneer één zonnepaneel van de string in de schaduw ligt, wordt de opbrengst van alle panelen in die string naar beneden gebracht. U loopt dan onnodig opbrengst mis.

Micro-omvormer

Wanneer u wel schaduwen op uw dak hebt, wordt er vaak gekozen voor een micro omvormer. Hierbij heeft namelijk ieder zonnepaneel een eigen micro-omvormer. Wanneer één zonnepaneel in de schaduw ligt, blijven de overige zonnepanelen gewoon optimaal werken. U behoudt uw optimale opbrengst. Ook kunt u ieder paneel los monitoren in plaats van een hele string. Zo heeft u nog beter zicht op de werking van de zonnepanelen. Dit systeem is wel duurder in aanschaf dan een string omvormer, maar vaak verdient u dit verschil in aanschafprijs vanzelf weer terug.

Optimizer systeem

Wanneer u schaduwen op uw dak hebt, kunt u ook kiezen voor een optimizer systeem. Dit systeem lijkt erg op het systeem met micro-omvormers. Ieder paneel heeft een eigen optimizer die zorgt voor de beste stroomopbrengst van uw zonnepanelen. Ook bij dit systeem kunt u ieder paneel op zichzelf monitoren.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren