Menumenuclose

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Veel mensen nemen genoeg panelen om hun eigen energieverbruik (bijna helemaal) te dekken. Maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen alle beschikbare ruimte te benutten en het hele dak vol leggen met zonnepanelen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Op deze pagina leggen we u uit hoe u in inschatting kunt maken van het aantal panelen dat u nodig hebt om uw eigen energieverbruik te kunnen dekken. Dit doen we aan de hand van drie aandachtspunten:

  1. Uw energieverbruik
  2. Het aantal zonnepanelen bij uw energieverbruik
  3. De beschikbare ruimte op het dak

Uw energieverbruik

Als eerste gaan we kijken naar uw energieverbruik. U kunt uw energieverbruik precies terugvinden op uw jaarafrekening. Hierop staat precies hoeveel stroom u het afgelopen jaar heeft verbruikt. U kunt uw jaarafrekening terugvinden in MijnENGIE.

Het aantal zonnepanelen bij uw energieverbruik

Er zijn naast uw energieverbruik meer factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Bijvoorbeeld het vermogen van de zonnepanelen, de stand van uw dak, eventuele schaduw op uw dak en de locatie van uw bedrijf in het land. Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is de jaaropbrengst van een zonnesysteem (kWh) 90% van de systeemcapaciteit (Wattpiek). Een rekenvoorbeeld: u heeft een jaarverbruik van 3500 kWh. U hebt dan 14 zonnepanelen nodig. De som is dan namelijk: 3500 / (280 * 0.9) = 13,9.

De beschikbare ruimte op uw dak

Het is handig om te weten hoeveel zonnepanelen uw energieverbruik dekken, maar het moet natuurlijk ook op uw dak passen. Daarom wordt nog voordat u een offerte ontvangt uw dak via speciale software geanalyseerd. Zo wordt duidelijk wat de mogelijkheden op uw dak zijn. Daarnaast kan niet het volledige oppervlakte van uw dak gebruikt worden. Er gelden namelijk een aantal veiligheidsregels. Door al deze factoren is er geen eenvoudige rekensom die berekent hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Onze partner maakt graag een ontwerp speciaal voor uw dak.

Vraag een vrijblijvende offerte aan