Menumenuclose

Verplicht energie besparen

Sommige bedrijven hebben de verplichting energie te besparen m.b.v. de EML-lijst. Hoe kan uw bedrijf verduurzamen? Vraag een offerte aan voor een energiescan.

Vraag direct een offerte aan

Verplicht energie besparen

Ruim 125.000 ondernemers moeten op grond van de Wet milieubeheer energie besparen. Ze zijn ook verplicht te melden welke maatregelen zijn genomen. Zo wil de overheid de transitie naar een CO2-neutraal Nederland een flinke impuls geven.

Download het gratis BespaarScan magazine

Boordevol informatie en een naslagwerk met alles wat u wilt weten over de BespaarScan. Een document dat u kunt delen met uw collega's. Download hem snel.

Verplichtingen vanuit de Wet milieubeheer

Om het milieu in Nederland goed te beschermen is er de Wet milieubeheer. Deze wet bevat regels over het milieu waar bedrijven mee in aanraking kunnen komen. Dit betreft regels omtrent milieuprogramma’s, milieukwaliteitseisen, vergunningen, algemene regels en de informatie- en energiebesparingsplicht. Daarnaast bevat de wet ook regels voor heffingen, bijdragen en schadevergoedingen.

Wanneer moet uw bedrijf verplicht energie besparen

In Nederland moeten ondernemingen die op jaarbasis meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas verbruiken, voldoen aan de energiebesparingsplicht. Bent u benieuwd of uw bedrijf ook onder de energiebesparingsplicht valt? Controleer dit dan gemakkelijk en snel met behulp van onze online check. Naast de energiebesparingsplicht gelden er voor grote bedrijven soms ook nog aanvullende verplichtingen. Zo moet een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 100 m² minimaal energielabel C hebben met ingang van 2023.

Erkende maatregelen voor energiebesparing

Er zijn enkele erkende maatregelen van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) die uw onderneming kan treffen. Deze maatregelen hebben allemaal een terugverdientijd van 5 jaar of minder en zijn terug te vinden in de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing. Hier is voor 19 bedrijfstakken een lijst opgesteld met energiebesparende maatregelen die het bedrijf kan nemen. Ze verschillen per bedrijfstak, maar de volgende maatregelen komen in de meeste bedrijfstakken terug:

  • Muur-, vloer- en dakisolatie 
  • Energiezuinige verlichting 
  • De ruimteventilatie verbeteren 
  • De gasketel vervangen door ruimteverwarming 
  • Energieregistratie en een bewakingssysteem (EBS) installeren

Isolatieglas plaatsen

Hoe kan uw bedrijf energie besparen?

Wanneer uw bedrijf onder de energiebesparingsplicht valt bent u verplicht om energie te besparen, maar hoe kunt u dit het beste doen? De overheid geeft hiervoor al een voorzet. Deze is terug te vinden in de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing. De maatregelen verschillen van kleine tot grote investeringen en alle maatregelen hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder. We noemen een aantal van deze maatregelen als voorbeeld.

Een weersafhankelijke cv-regeling

Een weersafhankelijke cv-regeling beheert het cv-water, deze wordt namelijk afgestemd op de buitentemperatuur. Het voordeel van een cv-regeling is dat u een lagere cv-watertemperatuur en minder leidingverliezen heeft. Een weersafhankelijke cv-regeling is te gebruiken in gebouwen met één of meer cv-ketels en de regeling levert zo’n 1%-12% besparing op.

Slim klimaatplafond

Een slim klimaatplafond zorgt er in een kantoorpand voor dat het overdag koel blijft. Het plafond werkt als een thermische accu. Het neemt overdag de warmte op, waardoor het koeler is in de ruimte. In de nacht gebeurt het tegenovergestelde: dan wordt de ruimte verwarmd. In elk kantoor is het mogelijk zo’n systeem te plaatsen.

Sluipverbruik verminderen

Apparaten verbruiken veel stroom als ze aanstaan, maar ook als ze op stand-by staan. Om energie te besparen kunt u gebruikmaken van een elektriciteitsmeter, een tijdklok of een stand-by-killer. De aanschaf hiervan is maar een kleine investering en u bespaart zo’n 5-15% op uw stroomverbruik.

Vakman isoleert met steenwol

Handhaving verplicht energie besparen

De handhaving van de Wet milieubeheer wordt streng nageleefd door de overheid. Zo kan een inspecteur uw onderneming bezoeken en controleren of u zich houdt aan de verplichte energiebesparende maatregelen. De inspecteur kan sancties opleggen als de verplichting niet wordt nageleefd. Moet u verplicht energie besparen en heeft u nog niet gemeld welke maatregelen u gaat nemen? Doe dit dan zo snel mogelijk. Natuurlijk helpen wij u graag.

Contact of meer informatie?

Mocht u vragen hebben over verplicht energie besparen of wilt u meer informatie over de Wet milieubeheer, aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Bel ons op 088 444 66 50 (lokaal tarief). Een appje sturen via 06 - 23 457 896 of een bericht via Facebook Messenger @ENGIEenergieNL kan natuurlijk ook!

Ondernemersdesk