Menumenuclose

Informatieplicht energiebesparing

Is de Informatieplicht energiebesparing op u van toepassing en hoe moet u de door u getroffen energiebesparende maatregelen doorgeven?

Vraag direct een offerte aan

Informatieplicht energiebesparing

Bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(-equivalent) gebruiken, moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht. Dit houdt in dat ze op grond van de Wet milieubeheer verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen wanneer deze een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. Sinds juli 2019 is hier de Informatieplicht energiebesparing aan toegevoegd.

Download het gratis BespaarScan magazine

Boordevol informatie en een naslagwerk met alles wat u wilt weten over de BespaarScan. Een document dat u kunt delen met uw collega's. Download hem snel.

Voor wie geldt de Informatieplicht energiebesparing

Is het jaarlijks energieverbruik van uw bedrijf of instelling (inrichting Wet milieubeheer) meer dan 50.000 kWh of 25.000 m³? Dan kan uw wm-inrichting onder de informatie- en energiebesparingsplicht vallen. Dit kunt u gemakkelijk en snel controleren met behulp van onze handige online check. Hiervoor heeft u het elektriciteits- en aardgasverbruik van uw bedrijf nodig. Het is belangrijk dat dit het totale energieverbruik is. Let er wel op dat u de door u opgewekte - en zelf verbruikte - hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zonne- of windenergie) hier niet van af mag trekken.

Doe de echeck en ontvang advies

Bedrijven zonder informatieplicht

Binnen de Informatieplicht energiebesparing zijn er enkele uitzonderingen op de regel. Zo vallen de volgende bedrijven en instellingen niet onder de plicht:

Wat is de Informatieplicht energiebesparing?

De Informatieplicht energiebesparing is sinds juli 2019 onderdeel van het Activiteitenbesluit Milieubeheer, wat beschrijft voor welke bedrijven het besparen van energie verplicht is. Valt uw bedrijf of instelling onder deze informatieplicht? Dan bent u wettelijk verplicht om de energiebesparende maatregelen die u heeft doorgevoerd elke 4 jaar te rapporteren via het eLoket van de RVO. Heeft u dit nog niet gedaan? Dan is het van belang dat u de getroffen maatregelen alsnog via het eLoket rapporteert.

Voor de energiebesparende maatregelen gebruikt u de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Deze lijst bevat voor 19 bedrijfstakken specifieke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder die uw bedrijf of instelling kan treffen om energie te besparen. U kunt, om goed voorbereid te zijn, het stappenplan Informatieplicht energiebesparing volgen. Zo bent u goed op te hoogte van de activiteiten die komen kijken bij de informatieplicht.

Ondernemersdesk

Meer over de Informatieplicht energiebesparing

Wilt u meer weten over wat de Informatieplicht energiebesparing betekent voor uw bedrijf? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder bij het verduurzamen van uw onderneming. Bel ons op 088 444 66 50 (lokaal tarief). Een appje sturen via 06 - 23 457 896 of een bericht via Facebook Messenger @ENGIEenergieNL kan natuurlijk ook!