Menumenuclose

Erkende maatregelen
van de RVO

Heeft uw bedrijf een informatie- en energiebesparingsplicht? Ontdek welke maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijst van de RVO u kunt treffen.

Direct een offerte opvragen

Verplicht energiebesparende maatregelen

In Nederland proberen we zuinig om te gaan met energie en CO₂ uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Dit is dan ook één van de redenen dat we in Nederland werken met de energiebesparingsplicht voor bedrijven. Dit houdt in dat een bedrijf of instelling met een jaarlijks energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (-equivalent) verplicht is om energiebesparende maatregelen te treffen. Omdat dit de afgelopen jaar maar beperkt gebeurde is er sinds 2019 de informatieplicht.

Download het gratis BespaarScan magazine

Boordevol informatie en een naslagwerk met alles wat u wilt weten over de BespaarScan. Een document dat u kunt delen met uw collega's. Download hem snel.

Wat houdt de informatieplicht in?

De informatieplicht houdt in dat u een rapportage dient te hebben waarin uw bedrijf aangeeft welke maatregelen al genomen zijn. Hiervoor kan de wm-inrichting de erkende maatregelen van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gebruiken. Deze maatregelen worden beschreven in de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Naast dat het een wettelijke verplichting is, krijgt u eenvoudig inzicht in de beste maatregelen voor uw pand, investeert u met energiebesparing in een duurzame en zuinige bedrijfsvoering en bespaart u direct op uw energierekening.

Bent u verplicht erkende maatregelen uit te voeren?

Zoals aangegeven, moet een bedrijf of instelling met een jaarlijks energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (-equivalent) energiebesparende maatregelen treffen. Toch gelden er een aantal uitzonderingen. Met onze online check kunt u gemakkelijk en snel controleren of u ook verplicht bent om erkende maatregelen uit te voeren. Om deze check in te kunnen vullen heeft u een inschatting van het totale elektriciteits- en aardgasverbruik van uw bedrijf of instelling nodig. Let er wel op dat u de door u opgewekte - en zelf verbruikte - hernieuwbare energie hier niet van af mag trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonne- of windenergie.

Doe de eCheck en ontvang advies

Wat zijn erkende maatregelen
van de RVO?

Wanneer uw bedrijf een hoog energieverbruik heeft, moet u energiebesparende maatregelen treffen. Hiervoor heeft de RVO erkende maatregelen opgesteld. Dit zijn energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. U kunt hierbij denken aan maatregelen op het gebied van isolatie of verlichting. Maar ook slimme schakelaars. De maatregelen vragen vaak een beperkte investering waardoor ze ook snel te realiseren zijn.

Erkende Maatregelenlijst energiebesparing EML

De bedrijven en instellingen in Nederland zijn niet allemaal hetzelfde en kunnen dan ook veel van elkaar verschillen. Om bedrijven goed te ondersteunen is er een Erkende Maatregelenlijst opgesteld. Hierin geeft de RVO alle erkende maatregelen voor 19 bedrijfstakken. U kunt dan voor uw bedrijfstak precies zien welke energiebesparende maatregelen u kunt treffen om aan de energiebesparingsplicht te voldoen. Daarnaast wordt de EML-lijst gebruikt bij het rapporteren van de getroffen maatregelen. Bekijk dus snel de Erkende Maatregelenlijst voor uw bedrijfstak en ontdek waar u op kunt besparen. Mocht onduidelijk zijn welke branche u gevestigd bent dan helpen we u hier vanuit de scan graag verder mee.

Ondernemersdesk

Meer over de Informatieplicht energiebesparing

Wilt u meer informatie over de Informatieplicht energiebesparing voor uw bedrijf? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder bij het verduurzamen van uw onderneming. Bel ons op 088 444 66 50 (lokaal tarief). Een appje sturen via 06 - 23 457 896 of een bericht via Facebook Messenger @ENGIEenergieNL kan natuurlijk ook!