Menumenuclose

Energielabel verplichting voor bedrijfspanden

Energielabel aanvragen

Alles wat u moet weten

Een energielabel laat de energieprestatie van uw bedrijfspand zien. Maar dat niet alleen: het maakt ook duidelijk welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. De labelklasse van úw energielabel hangt dus af van de mate waarin u nog kunt verduurzamen. De klassen lopen uiteen van A t/m G en A++++ tot A+ voor nieuwbouw.

Benieuwd welke regels voor u gelden? Hieronder hebben we de belangrijkste informatie op een rijtje gezet. 

De drie regels van het energielabel:

  • Verplichte registratie energielabel;
  • Minimaal energielabel C voor kantoren groter dan 100 m²;
  • Energielabel zichtbaar ophangen.

Een energielabel aanvragen - Hoe werkt dat?

U kunt een (nieuw) energielabel laten opstellen door een erkend energieadviseur van ENGIE. Onze adviseur komt langs op locatie en neemt 175 kenmerken van het gebouw onder de loep. Vervolgens registreert de energieadviseur het energielabel dat aan uw pand wordt toegekend in de registratiedatabase. Tot slot ontvangt u als eigenaar het energielabel. 

Energielabel aanvragen

Energielabel + ENGIE BespaarScan

Moet u per 2023 energielabel C hebben, maar weet u niet zeker of u aan de bijbehorende eisen voldoet? Of wilt u simpelweg in kaart brengen hoe u uw energielabel kunt verhogen? Vraag dan een energielabel aan in combinatie met de ENGIE BespaarScan. Onze energieadviseur gaat na wat de huidige staat van uw gebouw is én brengt in kaart welke duurzame maatregelen u nog kunt nemen. Zo kunt u uw energielabel verbeteren en maakt u uw bedrijf meteen toekomst proof: win-win! 

Meer over de ENGIE BespaarScan

Voor wie geldt de verplichting?

Ieder bedrijfspand dat verkocht of verhuurd wordt, moet een geldig energielabel hebben. Ook wanneer een bedrijfspand nieuw wordt opgeleverd, is een energielabel verplicht. De verplichting geldt voor panden met deze (eventueel gecombineerde) functie(s):

- Kantoor - Horeca en logies
- Onderwijs - Sport
- Publieke functie - Winkels
- Gezondheidszorg

De ITL (Inspectie voor Leefomgeving en Transport) controleert of er een geldig energielabel aanwezig is. Is dat niet het geval? Dan riskeert de eigenaar van het utiliteitsgebouw een boete die kan oplopen tot wel 
€20.250,-. 

Energielabel C voor kantoren

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen in Nederland die groter zijn dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Dit houdt in dat uw pand op zijn minst geïsoleerd is en dubbel glas heeft. 

Energielabel aanvragen

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige energielabel van mijn bedrijfspand?

Hoe lang is een energielabel geldig?

Moet ik het energielabel zichtbaar ophangen?

Wat wordt verstaan onder overheidsgebouwen?

Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?