Menumenuclose

Overheidsheffingen over uw energieverbruik

Minder energie verbruiken. Daarmee verlagen we niet alleen onze zakelijke energiekosten, het is ook goed voor het milieu. Niet voor niets wil de overheid dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaalt u overheidsheffingen over uw energieverbruik. Voor uw gemak vindt u de overheidsheffingen terug op uw afrekening van ENGIE en dragen wij ze af aan de overheid. Benieuwd hoe het precies zit? Wij leggen het uit!

Energiebelasting en opslag duurzame energie
De overheidsheffingen die u over uw energieverbruik betaalt, zijn energiebelasting en opslag duurzame energie. U betaalt deze heffingen per kWh stroom of m3 gas die u verbruikt. De opslag duurzame energie die u betaalt, investeert de overheid in de ontwikkeling van duurzame energie. 

Vermindering energiebelasting 
Over een deel van uw stroomverbruik hoeft u geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de ‘vermindering energiebelasting’ of ‘heffingskorting’. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals uw huis of kantoor. 

Wat doet de overheid met de belastingen die u betaalt? 
Het geld van de opslag duurzame energie geeft de overheid uit aan de subsidieregeling stimulering duurzame energieproductie (SDE+). Deze subsidie is voor ondernemers die duurzame energie produceren en het milieu hierbij (bijna) niet belasten. Het geld van de energiebelasting gebruikt de overheid voor de begroting.

Voor een compleet overzicht van de facturen en heffingen kunt u inloggen in MijnENGIE.

Log in bij MijnENGIE account

Overheidsheffingen per 1 januari 2020

Op Prinsjesdag heeft de overheid de overheidsheffingen voor volgend jaar bekend gemaakt. Deze zijn inmiddels goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer en daarmee definitief. Hieronder een overzicht van de wijzigingen: 

  • De energiebelasting op stroom daalt iets, de energiebelasting op gas stijgt flink.
  • De opslag duurzame energie op stroom en gas stijgt. De naam wijzigt in opslag duurzame energie- en klimaattransitie.
  • De korting die u krijgt door de vermindering energiebelasting (heffingskorting) stijgt van € 257,54 (excl. btw) naar € 435,68 (excl. btw). Een stijging van maar liefst 69%.

Stroom (excl. btw)

Gas (excl. btw)

Wat betekent dit voor uw energiekosten in 2020?

Dat is afhankelijk van uw verbruik en situatie. Heeft uw aansluiting een verblijfsfunctie en verbruikt u 3.300 kWh stroom en 1.500 m3 gas? Dan gaat u volgend jaar  ongeveer € 56,- (excl. btw) minder betalen aan overheidsheffingen. Voor klanten die relatief veel gas verbruiken, zal de daling lager uitvallen of kan er zelfs sprake zijn van een stijging.

Controleer regelmatig uw termijnbedrag

Wij adviseren u af en toe te controleren of uw termijnbedrag nog bij u past. U doet dit eenvoudig in MijnENGIE of in de ENGIE-app met de Termijnbedragcheck. Past uw termijnbedrag niet meer bij uw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u bij uw afrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Overheidsheffingen per 1 januari 2019


Stroom (excl. btw)

Gas (excl. btw)