Menumenuclose

Alles over overheidsheffingen

Minder energie verbruiken. Daarmee verlagen we niet alleen onze zakelijke energiekosten, het is ook goed voor het milieu. Niet voor niets wil de overheid dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaalt u overheidsheffingen over uw energieverbruik. Voor uw gemak vindt u de overheidsheffingen terug op uw afrekening van ENGIE en dragen wij ze af aan de overheid. Benieuwd hoe het precies zit? Wij leggen het uit!

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
De overheidsheffingen die u over uw energieverbruik betaalt, zijn Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. U betaalt deze heffingen per kWh stroom of m3 gas die u verbruikt. De Opslag Duurzame Energie die u betaalt, investeert de overheid in de ontwikkeling van duurzame energie. 

Vermindering Energiebelasting 
Over een deel van uw stroomverbruik hoeft u geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de ‘Vermindering Energiebelasting’ of ‘Heffingskorting’. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde Energiebelasting. De Vermindering Energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals uw huis of kantoor. 

Wat doet de overheid met de belastingen die u betaalt? 
Het geld van de Opslag Duurzame Energie geeft de overheid uit aan de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie is voor ondernemers die duurzame energie produceren en het milieu hierbij (bijna) niet belasten. Het geld van de Energiebelasting gebruikt de overheid voor de begroting.

Overheidsheffingen per 1 januari 2019

Om zuiniger en duurzamer omgaan met energie te stimuleren, verhoogt de overheid de Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) per 2019 flink. Weliswaar gaat de belasting voor elektriciteit iets naar beneden, de belasting op aardgas stijgt flink. Daarnaast daalt de korting die u krijgt door de Vermindering Energiebelasting naar € 257,54 (excl. btw). Daarmee wordt dat wat vervuilender is zwaarder belast. Dit maakt vervanging van aardgas door elektrische warmteopties, zoals warmtepompen, aantrekkelijker. Met de stijging van de ODE komt meer geld beschikbaar om te investeren in duurzame energie. 

Let op: De verhoging van de overheidsheffingen moet nog goedgekeurd worden door de Eerst Kamer. Dit gebeurt waarschijnlijk in december 2018. 

Stroom (excl. btw)

Gas (excl. btw)

Wat betekenen de wijzigingen voor uw energiekosten in 2019?

Door de verhoging van de overheidsheffingen gaan de energiekosten van alle Nederlanders omhoog. Helaas kunnen ook de energieleveranciers daar niets aan doen. 

Per volgend jaar worden de overheidsheffingen voor elektriciteit verlaagd met 0,025 cent per kWh en de overheidsheffingen op gas verhoogd met 5,7 cent gas m3. Het kabinet wil de belastingvermindering in de Energiebelasting (heffingskorting of Vermindering Energiebelasting) met € 51,- (excl. btw) verlagen. 

Ons advies voor 2019: controleer regelmatig uw termijnbedrag

Uw energiekosten heeft u zelf in de hand. Voor een groot deel zijn ze namelijk afhankelijk van uw verbruik. U betaalt met uw termijnbedrag elke maand een deel van uw jaarlijkse energiekosten. Deze bestaan uit leveringskosten voor uw verbruik, netbeheerkosten én overheidsheffingen. Het termijnbedrag is een voorschot. Zijn uw energiekosten lager dan verwacht? Dan krijgt u bij uw jaarafrekening geld terug. Zijn uw energiekosten hoger? Dan vragen wij u bij te betalen bij uw jaarafrekening. 

Wij adviseren u af en toe te controleren of uw termijnbedrag nog bij u past. U doet dit eenvoudig in MijnENGIE of in de ENGIE-app met de Termijnbedragcheck. Past uw termijnbedrag niet meer bij uw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u bij uw afrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Overheidsheffingen 2018 

De overheidsheffingen wijzigen elk jaar. Hieronder vindt u de tarieven van 2018. De Vermindering Energiebelasting is voor 2018 vastgesteld op € 308,54 (excl. btw).

Stroom (excl. btw)


Gas (excl. btw)

ENGIE app

Aan de slag met de ENGIE app

Met de ENGIE App heeft u altijd grip op uw energie. In duidelijke grafieken ziet u hoe het staat met uw verbruik, de kosten en of uw termijnbedrag nog wel bij u past. U ziet precies hoeveel u per jaar, maand en dag verbruikt. Heeft u een slimme meter? Dan ziet u het verbruik zelfs per uur. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Ontdek de app
closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren