Menumenuclose

Ontdek welke verplichtingen u als ondernemer heeft


De overheid wil de transitie naar een CO₂-neutraal Nederland de komende jaren een flinke impuls geven. Sommige ondernemers zijn daarom verplicht om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Maar om welke wetten en regels gaat het dan precies en hoe weet u waar uw onderneming aan moet voldoen? Wij hebben de belangrijkste regelgeving voor u op een rijtje gezet.

Verbruikt u meer dan 50.000 kWh of 25.000 m³?

Dan is de kans groot dat u op grond van de Wet milieubeheer moet besparen en vóór 1 juli 2019 moest melden welke maatregelen u heeft genomen of gaat nemen. Deadline gemist? Doe de melding dan zo snel mogelijk. Natuurlijk helpen wij u graag. Bijvoorbeeld met onze BespaarCheck of BespaarScan op locatie. Daarmee is voldoen aan de verplichtingen een fluitje van een cent.

Meer info over verplicht besparen

Heeft uw kantoor een oppervlakte van 100 m² of meer?

Dan moet u – samen met ongeveer de helft van alle kantoren in Nederland – vanaf januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Met deze verplichting zullen bestaande gebouwen beter gaan presteren op het gebied van energie én verbetert het comfort voor gebruikers van uw pand. Deze verplichting geldt ook voor kantoorruimten aan huis die groter zijn dan 100 m².

Houd er rekening mee dat uw onderneming in 2030 energielabel A moet hebben. Het is dus verstandig om alvast te onderzoeken welke energiebesparende maatregelen u nu al kunt nemen voor de toekomstige energietransitie van uw bedrijf.

Heeft uw onderneming meer dan 250 medewerkers?

Óf een jaaromzet van >50 miljoen euro en een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro, inclusief deelnemingen van of in verbonden en partnerondernemingen? Dan bent u verplicht om een energie-audit uit te voeren: de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). De EED is een systematische aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik van een onderneming. Hierdoor wordt inzichtelijk welke besparingsmogelijkheden er zijn en hoe u uw onderneming kunt verduurzamen. De EED wordt elke 4 jaar uitgevoerd en heeft als doel om in 2020 20% minder energie te verbruiken in Europa.

Wij helpen u graag

Moet u verplicht besparen of bent u gewoon benieuwd hoe u uw energiekosten kunt verlagen? Met de ENGIE BespaarScan ontdekt u eenvoudig welke maatregelen u kunt nemen om te verduurzamen en uw energiekosten te verlagen. Zo voldoet u aan de wet- en regelgeving én wordt energie besparen een stuk eenvoudiger. Win-win!

Over de ENGIE BespaarScan

Subsidies en regelingen voor ondernemers

Om energiezuinig ondernemen te stimuleren, zijn er verschillende regelingen en subsidies voor ondernemers. Denk hierbij aan de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Met financieel voordeel en het verlagen van uw investering, wordt energie besparen extra aantrekkelijk! Wij hebben de belangrijkste regelingen en subsidies voor u op een rijtje gezet.

Lees meer over subsidies en regelingen

Vraag subsidie advies aan bij onze ondernemersdesk

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen of wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze collega’s van de Ondernemersdesk. Ze zijn op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur bereikbaar via: 088 444 66 50 (lokaal tarief).

Ondernemersdesk