Menumenuclose

Wet milieubeheer voor ondernemers

Ontdek of uw bedrijf verplicht is om energie te besparen

Verlaag uw kosten én voldoe aan de wet

Ruim 125.000 ondernemers moeten op grond van de Wet milieubeheer energie besparen. En zijn verplicht te melden welke maatregelen zijn genomen. Zo wil de overheid de transitie naar een CO2-neutraal Nederland een flinke impuls geven. 

Samen aan de slag 

Moet u verplicht besparen of bent u gewoon benieuwd hoe u uw energiekosten kunt verlagen? Vraag de ENGIE BespaarCheck of ENGIE BespaarScan aan. Zo wordt voldoen aan de wet- en regelgeving en energie besparen een stuk eenvoudiger. Win-win dus!

Energiebesparingsplicht en informatieplicht

In de Wet milieubeheer staat in grote lijnen hoe de Nederlandse overheid en burgers met het milieu om moeten gaan. Onderdeel van de Wet milieubeheer is het Activiteitenbesluit milieubeheer. Hierin staan verschillende milieuregels voor bedrijven. In het Activiteitenbesluit staat ook dat ondernemers met een hoger verbruik, alle energiebesparende maatregelen moeten treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Deze bedrijven hebben dus een energiebesparingsplicht

 
 

De informatieplicht is ook onderdeel van het besluit. Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan moet u voor 1 juli 2019 aangeven welke maatregelen u heeft genomen of gaat nemen. Wij kunnen u adviseren en producten leveren om de juiste maatregelen te treffen. 

Bekijk energiebesparende producten


Voor wie gelden de verplichtingen?

Verbruikt u jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan stroom en/of 25.000 m3 aan gas? En is het technisch mogelijk om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder? Dan is energie besparen voor uw bedrijf verplicht én heeft u een informatieplicht. Wilt u weten of de verplichtingen ook gelden voor u? Ga dan naar de eCheck en ontdek binnen 2 minuten of u ook verplicht moet besparen.


Besparen: ook zakelijk interessant!

Veel ondernemers vinden het vervelend dat ze verplicht energie moeten besparen. Toch is het ook zakelijk interessant om besparingsmaatregelen te nemen. Alle maatregelen verdient u namelijk binnen 5 jaar terug. Na die tijd verdient u dus aan uw investering. Daarnaast verlaagt u uw jaarlijkse energiekosten, verhoogt u het comfort voor uzelf, uw medewerkers en klanten én draagt u bij aan een duurzamere wereld. Win-win-win dus!

Bent u benieuwd hoe u uw energiekosten kunt verlagen? Met de ENGIE BespaarCheck of de ENGIE BespaarScan weet u precies welke maatregelen voor u interessant zijn!

Meer over BespaarCheck- en scan

Laat u adviseren

 • Uitgebreide analyse van uw pand op locatie
 • Duidelijk overzicht van alle interessante (verplichte) maatregelen
 • Persoonlijke toelichting, telefonisch of op locatie
 • Alles bij de hand om aan de informatieplicht te voldoen
>Ontdek de mogelijkheden

Voorbeelden van maatregelen

De maatregelen die u moet nemen, zijn alle maatregelen die u binnen 5 jaar terugverdient. Voor 19 branches is een lijst opgesteld met erkende maatregelen (Erkende Maatregelenlijst (EML)). Sommige zijn algemeen en sommige gelden specifiek voor de branche. Doorloopt u de lijst voor uw branche, dan weet u zeker dat u de juiste maatregelen neemt en aan de eisen voldoet. U hoeft de lijst echter niet te gebruiken.

Voorbeelden van erkende maatregelen zijn:

 • Isolatie van spouwmuren, transportdeuren en warmtapwaterleidingen
 • LED verlichting
 • Gebruik de restwarmte van uw persluchtcompressor
 • Koel energiezuinig met koude buitenlucht 
 • Installeer een Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS)
 • Voorkom onnodig aanstaan van de verlichting
 • Verwarm uw gebouw op een efficiënte manier

Erkende maatregelen per branche

Chef loopt met gevulde krat

Subsidies en regelingen

Om energiezuinig ondernemen te stimuleren, zijn er voor ondernemers verschillende regelingen en subsidies, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Deze kunnen u financieel voordeel bieden en uw investering verlagen. Energie besparen wordt zo extra aantrekkelijk! Wij hebben de belangrijkste subsidies en regelingen op een rijtje gezet. 

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik verplicht ben te besparen?

Welke ondernemers hoeven niet aan de informatieplicht te voldoen?

Hoe weet ik welke maatregelen ik moet nemen?

Hoe moet ik doorgeven welke maatregelen ik heb genomen/ga nemen?

Wat gebeurt er als ik niet aan de informatieplicht voldoe?

Ondernemersdesk

Persoonlijk contact?

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen of wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze collega's van de Ondernemersdesk. Deze zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via 088 444 66 50 (lokaal tarief).

Ondernemersdesk