Menumenuclose

Wet milieubeheer voor ondernemers

Ontdek of uw bedrijf verplicht is om energie te besparen

Verlaag uw kosten én voldoe aan de wet

Sommige ondernemers moeten op grond van de Wet milieubeheer energie besparen. Zo wil de overheid de transitie naar een CO2-neutraal Nederland een flinke impuls geven.

Hoewel er veel informatie te vinden is, kunnen wij ons voorstellen dat u vragen heeft. Op deze pagina vindt u daarom de belangrijkste informatie. Zo helpen we uw energieverbruik en -kosten te verlagen en te voldoen aan de wet- en regelgeving! 

Energiebesparingsplicht en de informatieplicht

In de Wet milieubeheer staat in grote lijnen hoe de Nederlandse overheid en burgers met het milieu om moeten gaan. Onderdeel van de Wet milieubeheer is het Activiteitenbesluit milieubeheer. Hierin staan verschillende milieuregels voor bedrijven. In het Activiteitenbesluit staat ook dat ondernemers met een hoger verbruik, alle energiebesparende maatregelen moeten treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Deze bedrijven hebben dus een energiebesparingsplicht

Een informatieplicht is ook onderdeel van het besluit. Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan moet u ook aangeven welke maatregelen u heeft genomen of gaat nemen. 
Voor wie gelden de verplichtingen?

Verbruikt u jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan stroom en/of 25.000 m3 aan gas? En is het technisch mogelijk om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder? Dan is energie besparen voor uw bedrijf verplicht én heeft u een informatieplicht.


Besparen: ook zakelijk interessant!

Veel ondernemers vinden het vervelend dat ze verplicht energie moeten besparen. Toch is het ook zakelijk interessant om besparingsmaatregelen te nemen. Alle maatregelen verdient u namelijk binnen 5 jaar terug. Na die tijd verdient u dus aan uw investering. Daarnaast verlaagt u uw jaarlijkse energiekosten, verhoogt u het comfort voor uzelf, uw medewerkers en klanten én draagt u bij aan een duurzamere wereld. Win-win-win dus! 

Voldoe in 4 stappen

assignment_turned_in

1: Check of u moet besparen

Controleer o.b.v. uw verbruik of u moet voldoen aan de wettelijke energiebesparingsplicht en de informatieplicht. Uw verbruik kunt u terugvinden op uw laatste jaarafrekening. 

euro_symbol

2: Start met besparen

Ga aan de slag en neem maatregelen. Is er voor uw branche geen erkende lijst met maatregelen? Neem dan alle voor u relevante energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar en minder.

laptop_mac

3: Geef uw maatregelen voor 1 juli door

Geeft via het eLoket van RVO.nl door welke maatregelen u heeft genomen. Zijn er erkende maatregelen die u (nog) niet uitgevoerd heeft, dan kunt u dit ook aangeven.

check_circle

4: Herhaal uw melding iedere 4 jaar

Na de eerste melding in 2019 moet u om de 4 jaar via het eLoket van RVO.nl melden welke maatregelen u heeft genomen. 

Voorbeelden van maatregelen

De maatregelen die u moet nemen, zijn alle maatregelen die u binnen 5 jaar terugverdient. Voor 19 branches is een lijst opgesteld met erkende maatregelen (Erkende Maatregelenlijst (EML)). Sommige zijn algemeen en sommige gelden specifiek voor de branche. Doorloopt u de lijst voor uw branche, dan weet u zeker dat u de juiste maatregelen neemt en aan de eisen voldoet. U hoeft de lijst echter niet te gebruiken.


Voorbeelden van erkende maatregelen zijn:

  • Isolatie van spouwmuren, transportdeuren en warmtapwaterleidingen
  • LED verlichting
  • Gebruik de restwarmte van uw persluchtcompressor
  • Koel energiezuinig met koude buitenlucht 
  • Installeer een Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS)
  • Voorkom onnodig aanstaan van de verlichting
  • Verwarm uw gebouw op een efficiënte manier
Erkende maatregelen per branche
Chef loopt met gevulde krat

Subsidies en regelingen

Om energiezuinig ondernemen te stimuleren, zijn er voor ondernemers verschillende regelingen en subsidies, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Deze kunnen u financieel voordeel bieden en uw investering verlagen. Energie besparen wordt zo extra aantrekkelijk! Wij hebben de belangrijkste subsidies en regelingen op een rijtje gezet. 

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik verplicht ben te besparen?

Hoe weet ik welke maatregelen ik moet nemen?

Hoe moet ik doorgeven welke maatregelen ik heb genomen/ga nemen?

Wat gebeurt er als ik niet aan de informatieplicht voldoe?

Ondernemersdesk

Persoonlijk contact?

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen of wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze collega's van de Ondernemersdesk. Deze zijn op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via 088 444 66 50 (lokaal tarief).

Ondernemersdesk
closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren