Menumenuclose

Verhoging overheidsheffingen energie in 2019

Om duurzamer omgaan met energie te stimuleren en het energieverbruik te verlagen, heeft de overheid de overheidsheffingen Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie per 1 januari flink verhoogd. Op deze pagina vindt u meer informatie en vertellen we wat het voor u betekent.

Weliswaar daalt de belasting voor elektriciteit iets, de belasting op gas stijgt flink. Ook de korting die u krijgt door de Vermindering Energiebelasting daalt. Wat vervuilender is, wordt dus zwaarder belast. De overheid wil hiermee stimuleren dat vaker gekozen wordt voor elektrische warmteopties, zoals een warmtepomp. Met de stijging van de ODE kan meer geld geïnvesteerd worden in duurzame energie. De overheid geeft de opbrengst namelijk uit aan de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+).

Wat is er precies gewijzigd?


Elektriciteit

Alle genoemde bedragen zijn excl. btw. 

Energiebelasting

Opslag Duurzame Energie


Gas

Alle genoemde bedragen zijn excl. btw. 

Energiebelasting

Opslag Duurzame Energie

Wat betekent dit voor uw energiekosten in 2019?

Door de verhoging van de overheidsheffingen gaan de energiekosten van alle Nederlanders in 2019 omhoog. Helaas kunnen ook de energieleveranciers daar niets aan doen. Uw energierekening van ENGIE wordt dus hoger. U betaalt de overheidsheffingen namelijk aan ons en wij dragen ze af aan de overheid. 

Ondanks de lichte daling van de overheidsheffingen voor elektriciteit, stijgen uw kosten met zo'n € 4 per maand. De korting die u krijgt via de Vermindering Energiebelasting (heffingskorting) is namelijk flink gedaald. De stijging van uw gaskosten is afhankelijk van uw verbruik en bedraagt zo’n 8%.

Ons advies: verhoog uw termijnbedrag

Wij raden u aan om uw maandelijkse termijnbedrag voor elektriciteit met € 5 (incl. btw) te verhogen en voor gas met  8 %. Zo komt u bij uw afrekening niet voor onaangename verrassingen te staan.


Controleer regelmatig uw termijnbedrag 

Wij raden u ook aan om een aantal keer per jaar uw termijnbedrag te controleren met de Termijnbedragcheck in MijnENGIE en de ENGIE-app. Met de Termijnbedragcheck controleert u eenvoudig of uw termijnbedrag nog past bij uw energieverbruik. Is uw termijnbedrag te hoog of te laag? Dan kunt u het eenvoudig verhogen of verlagen. 

Hoe wijzigt u uw termijnbedrag?

U wijzigt uw termijnbedrag eenvoudig in MijnENGIE of de ENGIE-app. Heeft u nog geen account? Met uw klantnummer (te vinden in brieven en e-mails van ENGIE), postcode en huisnummer van het factuuradres maakt u deze eenvoudig aan. 

Account aanmaken
Gebruikersnaam vergeten?
Wachtwoord vergeten?
Instructievideo wijzigen termijnbedrag