Menumenuclose

Regelingen en subsidies
speciaal voor ondernemers

Het klimaatakkoord van Parijs en de afspraken in het Energieakkoord hebben impact op ons allemaal, ook op u als ondernemer. Er moet worden geïnvesteerd in energiezuinigheid en duurzaamheid en sommige zaken zijn zelfs al verplicht. Gelukkig helpt de overheid een handje en zijn er verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. De belangrijkste acht hebben we voor u op een rijtje gezet. Zo weet u precies waar u aan toe bent en loopt u geen voordelen mis.

8 regelingen en subsidies voor ondernemers die hun energiekosten willen verlagen

1. De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de EIA kunt u 54,5% van uw investeringskosten in verduurzaming aftrekken van uw fiscale winst. Voorwaarde is dat de investering op de Energielijst moet staan. De EIA levert u gemiddeld 13,5% voordeel op. Meer informatie vindt u hier

2. De Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteert u van een investeringsaftrek tot wel 36%, bovenop uw gebruikelijke aftrek. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van het effect dat uw bedrijfsvoering heeft op het milieu.

3. Vamil

Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75% van uw investeringskosten afschrijven op een door u te bepalen tijdstip. Door sneller af te schrijven, vermindert u de fiscale winst, waardoor u in dat jaar minder belasting hoeft te betalen. Het resultaat: rente- en liquiditeitsvoordeel.

4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als u in bedrijfsmiddelen investeert, kunt u met de investeringsaftrek een bedrag van de winst aftrekken en in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Wat de hoogte hiervan is, hangt af van het bedrag dat u heeft geïnvesteerd (dit moet ten minste een bedrag zijn van € 450,-).

5. Lokale subsidies

Om zelf energie opwekken aantrekkelijk te maken voor ondernemers, verstrekt de overheid subsidies. Dit zijn landelijke, maar ook lokale stimuleringsmaatregelen. Informeer bij uw eigen gemeente van welke subsidies u gebruik kunt maken.

6. De salderingsregeling

Met de salderlingsregeling kan de stroom die u opwekt met zonnepanelen en die wordt teruggeleverd aan het net worden afgetrokken van uw eigen energieverbruik. En wekt u meer energie op dan u verbruikt? Dan kunt u dat gewoon vergoed krijgen.

7. Regeling Verlaagd Tarief of postcoderoosregeling

Met de Regeling Verlaagd Tarief (ook wel de Postcoderoosregeling) krijgen leden van een coöperatie (bijvoorbeeld een wijk of dorp) een energiebelastingkorting op de energienota voor lokale, duurzaam opgewekte elektriciteit.

8. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Gaat u zelf duurzame energie produceren, zoals biomassa, zonne- of windenergie? Dan kunt u gebruikmaken van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie. De regeling richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Er zijn 6 categorieën: biomassa, geothermie, water, wind en zon.

Uw subsidieaanvraag door een expert

Wilt u zeker weten dat u geen voordelen misloopt? Laat uw aanvraag dan over aan een van de adviseurs van onze partner PNO Consultants. Zij nemen u het werk uit handen en zorgen ervoor dat uw subsidie-succeskans zo groot mogelijk wordt. Zo heeft u er geen omkijken naar en kunt u toch optimaal profiteren van de voordelen die de overheid u als ondernemer biedt. Subsidieadvies van pno

De mogelijkheden per energiebesparende maatregel

LED verlichting

Isolatie

Zonnepanelen

Laadpalen

Zo vraagt u subsidies aan

De meeste subsidies en regelingen kunt u aanvragen via het eLoket van de overheid.

Wilt u gebruik maken van de salderingsregeling? Neem dan contact op met uw netbeheerder en energieleverancier.

Maatregelen nemen soms verplicht

Minder energie verbruiken. Het is goed voor het milieu én een mooie manier om uw zakelijke kosten te verlagen. Omdat de overheid de CO2-uitstoot wil verlagen, zijn sommige ondernemers verplicht om maatregelen te nemen. Natuurlijk hebben wij uitgezocht welke verplichtingen er zijn en hebben we deze voor u op een rijtje gezet. Zo weet u snel waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan.

Meer over verplicht besparen

Clustering Energiebelasting

Heeft u meerdere gas- of elektriciteitsaansluitingen binnen dezelfde onroerende zaak? Dan kunt u de verbruiken mogelijk bij elkaar optellen (clusteren) waardoor u minder Energiebelasting betaalt. Aansluitingen binnen één WOZ-object gelden voor de Energiebelasting namelijk als één aansluiting. Wij helpen u hier graag bij, want clusteren is niet alleen verplicht, het zorgt er in veel gevallen ook voor dat uw energiekosten naar beneden gaan. Meer informatie over clustering

Lagere overheidsheffingen voor tuinders

Een extra voordeeltje voor tuinders. Als u gas gebruikt voor verwarming ter bevordering van de groei van uw tuinbouwproducten, kunt u profiteren van verlaagde tarieven voor Energie belasting en Opslag Duurzame Energie. Vul hiervoor een Tuindersverklaring in, dan regelen wij de rest.

Ondernemersdesk

Liever persoonlijk contact?

De adviseurs van onze Ondernemersdesk kijken graag samen met u van welke regelingen en subsidies u gebruik kunt maken. Bel ons gerust op 088 444 66 50 (lokaal tarief). Een appje sturen via 06 - 23 457 896 of een bericht via Facebook Messenger @ENGIEenergieNL kan natuurlijk ook!
 
naar de ondernemersdesk