Menumenuclose

EB, ODE & zzp: dit wilt u weten over de overheidsheffingen 2020

Meer verbruiken, meer betalen. Dat geldt vanaf volgend jaar zéker voor energie. De plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte, hebben gevolgen voor ieders energierekening. Oók voor die van u als zzp’er. Maar hoe zit het precies met energie en belastingen? En wat merkt u ervan in 2020?

Ondernemen is vooruitkijken. Dat weet u als geen ander. Ook als het om financiën en kosten gaat, weet u graag waar u rekening mee moet houden. Zoals met overheidsheffingen. En precies daarmee heeft het kabinet grootse plannen voor 2020. Sterker nog, de plannen van Prinsjesdag werden op 14 november goedgekeurd in de Tweede Kamer. Hoofdmoot: grote veranderingen voor energiebelasting (EB) en de Opslag Duurzame Energie (ODE). En die ziet u terug op uw energierekening.

Uw energierekening

Bij ENGIE vertellen we u graag over energiezaken. Want wat wij u vertellen, hoeft u immers zelf niet meer uit te zoeken. Zo is het wellicht goed om u eerst wegwijs te maken in uw energierekening; wat staat er nu eigenlijk op?

Naast verbruiks- en leveringskosten wordt er btw in rekening gebracht, dat geldt voor elke factuur die u ontvangt of die u maakt, dit heeft niet direct met energie te maken. Wél specifiek voor energiezaken zijn de energiebelasting (EB) en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze heffingen zijn wettelijk vastgesteld en bij iedere leverancier gelijk.

De EB is een algemene heffing over het verbruik van gas en elektriciteit, dit gaat naar de algemene middelen van de overheid. De ODE is een heffing waarmee de overheid duurzame energieprojecten financiert. Met deze post op uw energierekening draagt u dus direct bij aan projecten en subsidies zoals de SDE+. En per volgend jaar ook aan innovaties ter bevordering en versnelling van de klimaattransitie. Vanaf 2020 krijgt de naam Opslag Duurzame Energie daarom een toevoeging: Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie.

EB en ODE: omhoog in 2020

De Eerste Kamer moet de plannen nog goedkeuren in december, maar het is vrijwel zeker: in 2020 verhoogt het kabinet de belastingtarieven op energie. De EB en ODE tarieven voor gas tot 170.000 m³ stijgen gezamenlijk meer dan 6,5 cent per m³. Daarbij weten we ook al dat het EB tarief voor gas tot 170.000 m³ de komende zes jaren ieder jaar met 1 cent per m³ stijgt.

De EB en ODE tarieven voor elektriciteit veranderen ook. Het EB tarief voor elektriciteit daalt met 0,09 cent, terwijl de ODE op elektriciteit stijgt. Al met al gaan daarmee ook de kosten voor elektriciteit omhoog.

EB en ODE elektriciteit 2020 
Tot 10.000 kWh
Tussen 10.000 en 50.000 kWh
EB elektriciteit
- 0,09 cent per kWh
- 0,25 cent per kWh
ODE elektriciteit
+ 0,84 cent per kWh
+ 0,97 cent per kWh
Alle genoemde bedragen zijn excl. btw

EB en ODE gas 2020 
Tot 170.000 m³
EB gas
+ 3,99 cent per m³
ODE gas
+ 2,51 cent per m³
Alle genoemde bedragen zijn excl. btw 

De gedachte achter de hogere belastingen op gas is uiteraard dat we er met ons allen minder van gaan gebruiken. En dat er vaker gekozen wordt voor duurzame elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Oftewel, de overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. En dat is natuurlijk een mooi én noodzakelijk streven. We hebben immers serieuze afspraken gemaakt met het Klimaatakkoord.

Een voordeeltje is er ook: de vermindering energiebelasting voor elektriciteit, voorheen heffingskorting genoemd, stijgt van € 257,54 naar € 435,68. Dit betekent dat u voor aansluitingen met een verblijfsfunctie € 178,14 meer terugkrijgt van de overheid.

Onderaan de streep

Stijging van belastingen op gas, verhoging en verlaging van belastingen op elektriciteit én de vermindering energiebelasting voor elektriciteit gaat omhoog. Een rekensommetje dus. Hoe dat er straks onderaan de streep uitziet?

De toename op gas gaat iedereen merken, ook u als zzp’er. Tegelijk is daar die extra korting van € 178,-. Bij een gemiddeld energieverbruik van een huishouden blijven uw kosten al met al redelijk in balans, of ze worden zelfs wat lager. Heeft u echter relatief een hoger gasverbruik dan zal de factuur merkbaar gaan stijgen. Dit gaat ook op voor stroomverbruik, maar de impact op uw factuur is kleiner. Waar het op neerkomt: meer verbruiken is meer betalen.


Kleineondernemersregeling (KOR)

Iets anders, maar óók goed om te melden in het kader van veranderingen voor 2020: de kleineondernemersregeling (KOR). Ook hierin voert de overheid vanaf 1 januari 2020 belastingwijzigingen door. Wekt u zelf duurzame energie op én levert u energie aan ons terug? Dan bent u volgens de wet ondernemer in energie.

De opgewekte energie die u aan ons teruglevert, verrekenen wij op de energierekening die u van ons ontvangt. Over die vergoeding bent u btw verschuldigd. Daarvoor hoeft u zelf geen factuur te sturen, dat regelen wij voor u. Valt u onder de KOR, dan brengen wij daarover geen btw in rekening. Valt u niet (meer) onder de KOR? Geef dat dan aan ons door, zodat wij namens u btw in rekening kunnen brengen.

Nog 1 tip: uw nieuwe btw-identificatienummer

Alle zzp’ers met een eenmanszaak krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Deze vervangt uw oude btw-nummer dat gekoppeld was aan uw BSN-nummer (burgerservicenummer). De overheid zag ook in dat dit niet veilig is, u deelt het nummer immers op meerdere plekken, zoals uw facturen en wellicht ook op uw website. Uw nieuwe nummer gaat in op 1 januari 2020.

De tip: wekt u als zpp’er zelf energie op en levert u dit terug aan ENGIE? En valt dit buiten de KOR? Dan brengen wij namens u btw in rekening, daarbij vermelden wij uw KvK-nummer én uw btw-nummer. Wilt u uw nieuwe btw-nummer aan ons doorgeven? Neem dan contact op met de Ondernemersdesk om deze naar ons op te sturen. Wij zullen het nummer dan aanpassen op onze factuur.

Aan de slag met energie besparen

Energie besparen is niet alleen goed voor uw zakelijke energierekening: u draagt ook bij aan een beter milieu. Weten welke energiebesparende maatregelen nou écht interessant zijn voor u als zzp'er? Wij hebben uw bespaarkansen op een rijtje gezet!

Bespaarkansen voor zzp'ers

Ondernemersdesk

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen of wilt u liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze collega’s van de Ondernemersdesk. Ze zijn op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur bereikbaar via: 088 444 66 50.

Naar de ondernemersdesk