Menumenuclose

Waar te beginnen 

als ondernemer?Dit leest u in dit blog van 
zelfstandig visagiste Shiona Franke


Zonnepanelen op uw dak? Lees waar te beginnen

Ze gaan als warme broodjes over de toonbank: zonnepanelen. Logisch, want met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen groene energie op. Lokalere groene stroom bestaat niet! Maar het is niet de enige manier om energiebewust te werken. Sterker nog, soms kunt u beter eerst andere stappen zetten voordat u uw eigen energieleverancier wordt. En die stappen zijn makkelijker dan u denkt!

Wonen en werken op één plek

Als zelfstandig ondernemer werkt en woont u vaak onder hetzelfde dak. Denk aan een atelier, aangebouwde praktijk of gewoon een fijn kantoor ‘aan’ huis. Wat dit betekent? U gebruikt binnen- én buiten werktijd energie. Daarmee verbruikt u veel meer stroom, warmte en licht dan mensen die buiten de deur werken.

Een ondernemer die vanuit huis werkt, is visagiste Shiona Franke. Zij ontvangt regelmatig klanten voor workshops en make-up sessies en verbruikt daardoor best veel energie.

Naast dat ik een prettige omgeving voor mijn klanten wil creëren, vind ik duurzaamheid ook heel belangrijk.

Kleine duurzame stappen

Bij duurzaamheid denkt u misschien direct aan zonnepanelen. Vanzelfsprekend, want zo kun u uw eigen energie opwekken, kosten besparen en de CO2-uitstoot van uw bedrijf beperken. En de huidige regelingen en subsidies maken zonnepanelen op dit moment éxtra interessant. Toch blijft het een flinke investering waar veel bij komt kijken. Onze Ondernemersdesk adviseert daarom altijd om eerst te kijken of u uw energieverbruik kunt verlagen. Dan haalt u het maximale rendement uit uw zonnepanelen.

Video

Shiona heeft dit gedaan; ze heeft kleine maatregelen genomen, waardoor ze haar energieverbruik heeft verlaagd. “Ik zou andere ondernemers willen meegeven om met duurzaamheid klein te beginnen en om advies in te winnen, en dan komt daarna de rest wel.” Benieuwd hoe Shiona dat gedaan heeft? Bekijk het in de video.

Zo maakt u uw werkomgeving duurzamer

In de video gaf Shiona al een paar voorbeelden van energiebesparende maatregelen die zij zelf heeft genomen om haar werkplek te verduurzamen. Wij hebben de meest interessante maatregelen voor u op een rijtje gezet:

  • Isolatie
    Door te isoleren, houdt u warmte beter binnen en hoeft u minder te stoken om het binnen comfortabel te houden. Isolatieglas, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie? Er zijn verschillende manieren om te isoleren. En ook in de zomer heeft u profijt, u houdt warmte namelijk beter buiten.
  • LED verlichting
    Besparen in een handomdraai doet u met LED lampen. De meest duurzame verlichting van dit moment. Ze verbruiken 90% minder energie dan de ouderwetse gloeilamp en gaan ook nog eens veel langer mee.
  • Slimme thermostaat
    Gemak dient de mens. Een slimme thermostaat neemt u veel denkwerk uit handen. Hij past zich aan uw ritme aan en zorgt dat u niet onnodig stookt. Bovendien leert u er zelf ook van, want via de meeste thermostaten kunt u uw verbruik monitoren. Zo ziet u eenvoudig waar u nog meer kunt besparen.

Bent u klaar voor de zon?

Al stappen genomen om uw verbruik te verlagen en klaar voor zonnepanelen? Wij helpen u graag!

Bekijk alle informatie over zonnepanelen.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren