Menumenuclose

Verduurzamen als ZZP'er: Waar te beginnen?Dit leest u in dit blog van 
zelfstandig visagiste Shiona Franke


Vraag advies aan

Zonnepanelen op uw dak? Lees waar te beginnen

Ze gaan als warme broodjes over de toonbank: zonnepanelen. Logisch, want met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen groene energie op. Lokalere groene stroom bestaat niet! Maar het is niet de enige manier om energiebewust te werken. Sterker nog, soms kunt u beter eerst andere stappen zetten voordat u uw eigen energieleverancier wordt. En die stappen zijn makkelijker dan u denkt!

ZZp energie

Wonen en werken op één plek

Als zelfstandig ondernemer werkt en woont u vaak onder hetzelfde dak. Denk aan een atelier, aangebouwde praktijk of gewoon een fijn kantoor ‘aan’ huis. Wat dit betekent? U gebruikt binnen- én buiten werktijd energie. Daarmee verbruikt u veel meer stroom, warmte en licht dan mensen die buiten de deur werken.

Een ondernemer die vanuit huis werkt, is visagiste Shiona Franke. Zij ontvangt regelmatig klanten voor workshops en make-up sessies en verbruikt daardoor best veel energie.

Vraag advies aan

Wanneer ik klanten hier ontvang, vind ik het heel belangrijk dat we aan de slag kunnen in een comfortabele omgeving. Een voorbeeld is dat ik een prettige temperatuur wil voor mijn klanten als ik ze ontvang. Daarvoor hebben wij de kozijnen geïsoleerd, dubbelglas geïnstalleerd en een slimme thermostaat aangeschaft.

ZZp energie opmaken

Gratis zonnepanelen magazine

Bij duurzaamheid denkt u misschien direct aan zonnepanelen. Vanzelfsprekend, want zo kun u uw eigen energie opwekken, kosten besparen en de CO2-uitstoot van uw bedrijf beperken. En de huidige regelingen en subsidies maken zonnepanelen op dit moment éxtra interessant. Toch blijft het een flinke investering waar veel bij komt kijken. Lees in het gratis zonnepanelen magazine meer informatie.


Vraag gratis zonnepanelen magazine aan

Zo komt u in contact met de ENGIE ondernemersdesk

thumb_up_alt

Facebook

phone

Telefonisch

phonelink_ring

WhatsApp

chat

Chat

In gesprek met Shiona

Shiona heeft dit gedaan; ze heeft kleine maatregelen genomen, waardoor ze haar energieverbruik heeft verlaagd. “Ik zou andere ondernemers willen meegeven om met duurzaamheid klein te beginnen en om advies in te winnen, en dan komt daarna de rest wel.” Benieuwd hoe Shiona dat gedaan heeft? Bekijk het in de video.

Zo maakt u uw werkomgeving duurzamer

In de video gaf Shiona al een paar voorbeelden van energiebesparende maatregelen die zij zelf heeft genomen om haar werkplek te verduurzamen. Wij hebben de meest interessante maatregelen voor u op een rijtje gezet:

  • Isolatie
    Door te isoleren, houdt u warmte beter binnen en hoeft u minder te stoken om het binnen comfortabel te houden. Isolatieglas, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie? Er zijn verschillende manieren om te isoleren. En ook in de zomer heeft u profijt, u houdt warmte namelijk beter buiten.
  • LED verlichting
    Besparen in een handomdraai doet u met LED lampen. De meest duurzame verlichting van dit moment. Ze verbruiken 90% minder energie dan de ouderwetse gloeilamp en gaan ook nog eens veel langer mee.
  • Slimme thermostaat
    Gemak dient de mens. Een slimme thermostaat neemt u veel denkwerk uit handen. Hij past zich aan uw ritme aan en zorgt dat u niet onnodig stookt. Bovendien leert u er zelf ook van, want via de meeste thermostaten kunt u uw verbruik monitoren. Zo ziet u eenvoudig waar u nog meer kunt besparen.

De ideale WinWerkSituatie creëert Shiona met deze producten

Isoleren Slimme Thermostaat en LED verlichtingBekijk alle producten