Menumenuclose

Zonnepanelen:

"Soms de volgende stap"Dit leest u in dit blog van 
Ondernemersdesk medewerker
Pepijn Overbeeke

Verduurzamen doe je zo: 'Ik geef advies over kleine en grote maatregelen’

Het zijn interessante tijden voor mij en mijn collega’s van de Ondernemersdesk. De energietransitie is in volle gang; bijna alle ondernemers hebben inmiddels groene stroom en willen hun energieverbruik verlagen. Al blijkt dit laatste niet altijd eenvoudig, want waar begin je? Mijn naam is Pepijn, sinds 2018 energieadviseur bij ENGIE, en ik beantwoord de vraag graag.

Altijd advies op maat

Meedenken over uiteenlopende vraagstukken. Dat vind ik het mooiste aan mijn baan. Ondernemers weten vaak niet waar ze moeten beginnen met verduurzamen. Ze worden enthousiast na het lezen van een artikel in de krant of van verhalen van anderen en vragen ons waar ze mee moeten beginnen. Een advies dat per bedrijf verschilt. Voor de een zijn het kleine maatregelen, zoals een slimme thermostaat en LED verlichting, en voor de ander juist grotere, zoals zonnepanelen of isolatie.

Verduurzaming: makkelijker dan gedacht

Het advies komt ook regelmatig als een aangename verrassing. Dan belt een klant over zijn energiecontract en kom ik er tijdens het gesprek achter dat hij relatief veel verbruikt en onnodige kosten maakt.

Ik geef dan advies over simpele stappen die hij kan nemen om zijn verbruik te verlagen. Een advies dat altijd met open armen wordt ontvangen, want iedereen wil zijn zakelijke kosten wel verlagen!


Zonnepanelen op eigen dak zijn enorm populair bij ondernemers die hun energiekosten willen verlagen. Ik krijg regelmatig iemand aan de lijn die zegt “ik wil zonnepanelen op mijn bedrijfspand”. Dan krijg ik een glimlach op mijn gezicht, want ik vind het heel mooi dat iemand deze investering overweegt.

Zonnepanelen: soms pas de volgende stap

Het plaatsen van zonnepanelen is alleen niet altijd de beste keuze. Vaak is het beter eerst het verbruik te minimaliseren. Daarmee bespaart u meestal meer. Goed isoleren kan al een daling van 26% hebben op de energiekosten. En ook overgaan op LED verlichting verlaagt het verbruik drastisch. Na het nemen van deze maatregelen, dalen de energiekosten direct. Daarna wordt zelf energie opwekken pas écht interessant!

Houd ook rekening met de toekomst

Natuurlijk kan uw stroomverbruik in de toekomst ook toenemen. Bijvoorbeeld als u gaat uitbreiden of laadpalen wilt gaan plaatsen. Die stroom wilt u natuurlijk ook zelf opwekken. Dat betekent dat er meer zonnepanelen nodig zijn. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Gratis en vrijblijvend advies

Bij de Ondernemersdesk weten we veel over verduurzamen en iedere dag leren we een beetje meer. Vaste prik op de agenda is ons wekelijkse teamoverleg, waarin we nieuwtjes en ontwikkelingen delen. Kennis die we direct weer gebruiken in de gesprekken met onze klanten. Wilt u eens sparren over een oplossing voor uw onderneming, bel dan gerust. Chat of appt u liever? Dat kan uiteraard ook. Mijn collega’s en ik helpen u graag!

Pepijn.
Ondernemersdesk ENGIE