Menumenuclose

Verduurzaming bij een sportvereniging de sportclub: "een grote verandering"

Lees het verhaal van Phoenix voorzitter Klaas de Jong.


Hoe we nog 135 jaar willen blijven bestaan

Hockeyclub Phoenix in Zeist heeft een rijke geschiedenis. De sportclub bestaat al 135 jaar, maar houdt zich evengoed bezig met de toekomst. “Als we nog 135 jaar willen blijven bestaan, dan moeten we vooruit denken”, zegt voorzitter Klaas de Jong. En dat doet Phoenix zeker: een duurzamere club is prioriteit nummer één.

De kleine zaken eerst

Phoenix heeft welgeteld 1.200 leden, van jong tot oud. En als sportvereniging moet je natuurlijk meegaan met je tijd. “Zeker onze jeugd is erg bezig met duurzaamheid”, vertelt Klaas. “Ze zijn daarmee opgegroeid.” Beetje bij beetje is Phoenix daarom aan de slag gegaan met de verduurzaming van de club. “We zijn eerst met de kleine zaken begonnen, zoals de plastic bekers in de kantine vervangen door recyclebaar materiaal. En het hele clubhuis is nu voorzien van LED verlichting.”

De grote veranderingen

Kleine aanpassingen zijn een goed begin, maar daar houdt Phoenix het niet bij. “Er staan een paar grote veranderingen op de planning. Zo willen we de veldverlichting verduurzamen, het clubhuis verbouwen zodat het beter geïsoleerd is en zonnepanelen installeren.”

Zo’n transformatie is een hele klus. Daarom heeft Phoenix de handen in een geslagen met ENGIE. Om sportclubs te helpen met besparen op het energieverbruik en energiekosten heeft ENGIE het programma ‘SportMatch’ ontwikkeld. “Met SportMatch helpen wij sportverenigingen met verduurzamen”, vertelt Rogier Bremer, medewerker bij ENGIE’s SportMatch.

De toekomst tegemoet met SportMatch

We zien dat we op de lange termijn sportverenigingen helpen met het verlagen van de energiekosten”, vertelt Rogier. “Maar dat is niet het enige. We dragen ook ons steentje bij door de clubs te sponsoren, waardoor de club ook op korte termijn al profiteert van een samenwerking met ENGIE. Samen met de sportclub geven we invulling aan de sponsordeal, waarbij we ook zeker de leden van de club niet vergeten. Zo hebben we een leuke winactie ontwikkeld, waarbij leden met elkaar de strijd aangaan en leuke prijzen kunnen winnen.’

Wil je meer weten over SportMatch, hoe ons stappenplan eruit ziet en welke verenigingen er al bij zijn aangesloten? Lees meer informatie op onze website.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren