Menumenuclose
Waarom een Overijsselse groothandel al jarenlang ’s lands pionier is op het gebied van duurzame energie


Ze zijn op één hand te tellen; IT’ers met veel kennis van de energiemarkt. Bij groothandel Busscher in Weerselo vind je er één: Bastian Wolbert. Juist omdat hij zoveel weet over energie, is hij door Theo Busscher aangesteld. Want bij groothandel Busscher zijn ze al sinds de oprichting van het bedrijf (in 1946) bezig met energie. Náást de handel in aanhangwagenonderdelen, waarmee ze hun brood verdienen. Zo komt het dat groothandel Busscher in 2006 een van de eerste Nederlandse ondernemingen met een dak vol zonnepanelen is. Maar vanwaar die passie voor energie?Turfsteken

In 1946 richt Hendrik Busscher een bedrijf in de turfhandel op. In de oorlogsjaren daarvoor leert hij turfsteken terwijl hij ondergedoken zit. Vanuit zijn zelf gegraven hol in veengrond - waar hij zich verstopt - ontdekt hij hoe turfsteken werkt.

Jarenlang is de turfhandel een bloeiende onderneming. De komst van het aardgas maakt daar een eind aan. De vraag naar turf loopt zo terug dat Hendrik besluit over te gaan op de handel in zand en grind. Ook begint hij in 1968 een markt. In eerste instantie betreft dit een automarkt waarbij een tankstation wordt gerealiseerd. De overheid stimuleert turfhandelaren namelijk om een tankstation te beginnen. De automarkt en het tankstation blijken echter geen lang leven beschoren. Tankstations bij autogarages zijn veel meer in de trek. De automarkt wordt omgedoopt tot boerenmarkt en een groot succes: anno 2018 trekt de Weerselose Markt jaarlijks 100.000 bezoekers.
Ondernemerszin

Gedurende de eerste jaren van de markt valt het Hendrik op dat de meest succesvolle kraam die met aanhangwagenonderdelen is. Uiteindelijk zal deze ontdekking leiden tot de oprichting van groothandel Busscher, zoals we die nu kennen. Er wordt gehandeld in aanhangwagenonderdelen, maar ook in containers en lasapparatuur.

Hendrik komt in 2008 te overlijden. Zijn zoon Theo is een van de huidige eigenaren van de groothandel. Wanneer je met Theo om tafel zit, merk je direct dat hij dezelfde ondernemerszin heeft als zijn vader. Het ondernemen is er dan ook met de paplepel in gegoten.

Als kleine jongen ging ik al bij mensen langs om gasflessen aan te sluiten op de fornuizen in hun keukens
, vertelt Theo. Want ja, bij groothandel Busscher zijn ze altijd briketten en propaangas blijven verkopen. Tot vandaag de dag aan toe.


De wereldeconomie

Gas? Dat was toch juist hetgeen dat de handel in turf de das omdeed? “Dat klopt. Maar we wilden graag met energie bezig blijven en de verkoop van gasflessen maakte dat mogelijk”, aldus Theo. De wens om betrokken te blijven bij de energiemarkt is groot. Theo: “De manier waarop we omgaan met energie wordt steeds belangrijker. De vraag naar energie neemt toe en verduurzaming is van groot belang voor de wereldeconomie.”

Bastian - die enkele jaren als IT’er bij groothandel Busscher in dienst is - deelt Theo zijn visie. Hij heeft zich toegelegd op het zoeken naar manieren om duurzaam met energie om te gaan. Mede door hem groeit groothandel Busscher uit tot pionier op het gebied van duurzame energie.


Kosten noch moeite

Het pionieren begint in 2006 als er zonnepanelen op enkele bedrijfsgebouwen in Duitsland komen. Ook wordt er gestart met het isoleren van de gebouwen en gekeken naar mogelijkheden om energie op te slaan. Dit laatste blijft overigens een uitdaging. “We doen wat we kunnen, maar zijn er nog lang niet”, aldus Bastian. “De eerste stap is in ieder geval het isoleren geweest. Men dient eerst te isoleren en dan pas andere stappen te ondernemen.”

 

Dat kosten noch moeite gespaard worden is te zien aan de nieuwe bedrijfshal die gebouwd wordt op het industrieterrein in Weerselo. Niet alleen het dak wordt bekleedt met zonnepanelen, maar de gevels ook. Daarnaast zijn de muren beter geïsoleerd dan men ooit voor mogelijk had gehouden. Tot slot is er enkel led-verlichting aanwezig en worden er warmtepompen gebruikt. “Als ik een investering binnen 15 jaar kan terugverdienen, ben ik bereid hem te doen”, zegt Theo.

Een gat in de lucht

Eigenlijk is het vreemd dat veel ondernemers weinig weten over energie. Het is zo’n kostenpost
vindt Bastian. Dat de onwetendheid van ondernemers voortkomt uit een gebrekkige informatievoorziening, beamen beide mannen zonder aarzelen. “Wij weten waar we advies moeten inwinnen, dat scheelt al een hoop”, stelt Theo. “Maar het blijft een zoektocht naar de juiste antwoorden”, vult Bastian hem aan.

Een deel van de antwoorden zoekt het duo bij energieleverancier ENGIE. “We zijn al 28 jaar klant daar”, aldus Theo. Het is diezelfde ENGIE die onlangs een Brabants biogasbedrijf heeft overgenomen. Het is bijna ironisch dat het aardgas dat ooit een einde maakte aan de turfhandel van Hendrik Busscher, nu wellicht zelf verdwijnt door de komst van een duurzaam alternatief. “Als mijn vader nog zou leven, zou hij een gat in de lucht springen”, zegt Theo grijnzend.
Een van uw grootste kostenposten terugdringen?

De ondernemersdesk van ENGIE kijkt graag met u als ondernemer naar de mogelijkheden. Neem contact op via 088 – 444 66 50.Vindt u duurzaamheid ook een belangrijk thema?

Wilt u net zoals Busscher aan de slag met duurzaamheid? Misschien wilt u nu de eerste stappen zetten of u denkt al aan energie opwekken? Speciaal voor ondernemers biedt ENGIE een scherp energietarief. Een simpele start naar een betere wereld. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.
Vraag een offerte aan