Menumenuclose

Bespaartips
voor sportverenigingen

Afhankelijk van het energieverbruik, is uw sportvereniging vanaf 1 juli 2019 verplicht om energiebesparende maatregelen toe te passen. Vanaf die datum gaat namelijk de Wet milieubeheer in en hebben ondernemingen (waaronder sportverenigingen) met een bepaald verbruik, de verplichting om energie te besparen.

Het energieverbruik verlagen kan via verschillende energieoplossingen. Maar ook door het toepassen van enkele simpele tips kunt u besparen op uw verbruik. Ook als uw sportvereniging niet in aanmerking komt voor de Wet milieubeheer. Hiermee bespaart uw sportvereniging toch weer op de maandelijkse energiekosten.

Waterbesparende kranen

Het ligt redelijk voor de hand dat in een sportvereniging het meeste water verloren gaat met het douchen. Gelukkig kunt u hier flink op besparen. Door waterbesparende douchekoppen in de kleedkamers te plaatsen, bespaart u al snel 25% op het totale waterverbruik bij het douchen. Zet daarnaast op de kranen schuimstraalmondstukken. Deze opzetstukken mengen lucht van buiten met het kraanwater. Het comfort blijft gelijk, maar het watergebruik daalt.

LED lampen

Zijn de huidige lampen aan vervanging toe? Vervang deze dan door LED lampen. LED lampen zijn een stuk zuiniger en gaan wel tot drie keer langer mee. Hierdoor kunt u tot 65% op uw energiekosten voor verlichting besparen.

Deurdrangers

Door deurdrangers te installeren op de deuren van bijvoorbeeld uw clubhuis, vallen zij vanzelf dicht. Hierdoor houdt u de warmte zo veel mogelijk binnen. Het resultaat is dat de verwarming minder hard hoeft te werken, waardoor uw sportclub bespaart op de energierekening.

Tochtstrippen

Voorkom tocht in uw clubgebouw door een tochtstrip of borsteldichting onderaan buitendeuren of deuren die naar niet-verwarmde ruimtes leiden, te plaatsen. Hierdoor blijft de warmte binnen en komt er geen koude lucht in het gebouw. Zeker in combinatie met een deurdranger kunt u op deze manier het comfort in uw clubgebouw flink verhogen.

Bewegingssensoren

Branden er vaak lampen op plaatsen op uw sportcomplex waar niet vaak mensen komen? Door een bewegingssensor te plaatsen en deze aan te sluiten op de verlichting, branden de lampen niet voor niks. Wanneer er iemand langs loopt springen de lampen aan. Op deze manier blijven de lampen niet onnodig branden.

Benieuwd hoe uw sportvereniging nog meer kan besparen?

Meld uw club dan nu aan voor ENGIE's SportMatch. Samen met u bekijken we hoe uw sportvereniging nog meer kan besparen op energie. We helpen u graag.

Mijn vereniging verduurzamen