Menumenuclose

Alles over overheidsheffingen

Minder energie verbruiken. Het is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Niet voor niets wil de overheid dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaalt u overheidsheffingen over uw energieverbruik. Voor uw gemak vindt u de overheidsheffingen terug op uw afrekening van ENGIE en dragen wij ze af aan de overheid. Benieuwd hoe het precies zit? Wij leggen het uit!

Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw
De overheidsheffingen die u over uw energieverbruik betaalt, zijn Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. U betaalt deze heffingen per kWh stroom of m3 die u verbruikt. De Opslag Duurzame Energie die u betaalt, investeert de overheid in de ontwikkeling van duurzame energie. Net als over uw boodschappen in de supermarkt, betaalt u daarnaast nog btw (belasting toegevoegde waarde). Voor energieproducten is dat 21%.

Vermindering energiebelasting 
Over een deel van uw stroomverbruik hoeft u geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de ‘vermindering energiebelasting’ of ‘heffingskorting’. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals uw huis of kantoor. 

Hoe hoger uw verbruik, hoe hoger de overheidsheffingen
We schreven het al, de overheid wil energiebesparing stimuleren. Daarom betaalt u naar verhouding meer overheidsheffingen als u meer energie verbruikt. Wanneer u meer energie gaat besparen, betaalt u ook minder overheidsheffingen. 

Wat doet de overheid met de belastingen die u betaalt? 
Het geld van de Opslag Duurzame Energie geeft de overheid uit aan de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie is voor ondernemers die duurzame energie produceren en het milieu hierbij (bijna) niet belasten. Het geld van de Energiebelasting gebruikt de overheid voor de begroting.

Overheidsheffingen 2017

De overheidsheffingen wijzigen elk jaar. Hieronder vindt u de tarieven van 2017. De vermindering energiebelasting is voor 2017 vastgesteld op €373,33 (incl. btw).

Stroom (incl. btw)

Gas (incl. btw)

Overheidsheffingen 2018 

U heeft er vast al iets over gehoord. De overheid verhoogt per 2018 de Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Naast de gebruikelijke verhoging van de Energiebelasting is er een tijdelijke (t/m 2019) extra verhoging van rond de € 0,005 per kWh/m3. Het grootste deel van de stijging is het gevolg van het Energieakkoord. De stijging geldt alleen voor de komende twee jaar en vervalt weer in 2020. Ook de Opslag Duurzame Energie gaat omhoog. De nieuwe tarieven vindt u in de tabellen hieronder.

Stroom (incl. btw)

Gas (incl. btw)


Wijzigingen voor tuinders
Tuinders van tuinbouwproducten, zoals groenten, fruit of sierteeltproducten, konden lang profiteren van een verlaagt btw-tarief. In plaats van 21% btw, betaalden zij hierdoor slechts 6% btw. De overheid heeft nu echter besloten dat deze regeling per 2018 komt te vervallen. Ook tuinders betalen dan weer 21% btw over hun energieproducten. De verlaagde tarieven voor Energiebelasting/Opslag Duurzame Energie voor tuinders blijven wel in stand. De nieuwe tarieven vindt u hieronder. 

Het verbruik over:
Energiebelasting per kWh 
Heffing 'opslag duurzame energie' 
per kWh
Totaal prijs overheidsheffingen 
per kWh  
De eerste 170.000 kWh per jaar
€ 0,04175
€ 0,0046
€ 0,04635
170.001 
tot 1.000.000 kWh per jaar
€ 0,02440
€ 0,0040
€ 0,0284
1.000.001 
tot 10.000.000 kWh per jaar
€ 0,02355
€ 0,0039
€ 0,02745

>10.000.001 kWh per jaar
Energiebelasting per kWh 
€ 0,01265
Heffing 'opslag duurzame energie'  per kWh
€ 0,0021
Totaal prijs overheidsheffingen  per kWh  
€ 0,01475


Wat betekenen de wijzigingen voor uw energiekosten in 2018?

Door de verhoging van de overheidsheffingen gaan de energiekosten van alle Nederlanders omhoog. Helaas kunnen ook de energieleveranciers daar niets aan doen. 

Afhankelijk van uw verbruik zullen de kosten per kWh stroom met zo'n € 0,01 (incl. btw) stijgen en per m3 gas met zo'n € 0,02 (incl. btw). Bij een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.050 kWh stroom en 1.200 m3 gas, betekent dit een stijging van de jaarlijkse kosten voor stroom met € 33,50 (incl. btw) omhoog en voor gas met € 29,28 (incl. btw). Per maand zou dit een stijging van € 5,23 (incl. btw) betekenen.

Ons advies voor 2018: controleer af en toe uw termijnbedrag 
Uw energiekosten heeft u zelf in de hand. Voor een groot deel zijn ze namelijk afhankelijk van uw verbruik. U betaalt met uw termijnbedrag elke maand een deel van uw jaarlijkse energiekosten. Deze bestaan uit leveringskosten voor uw verbruik, netbeheerkosten én overheidsheffingen. Het termijnbedrag is een voorschot. Zijn uw energiekosten lager dan verwacht? Dan krijgt u bij uw jaarafrekening geld terug. Zijn uw energiekosten hoger? Dan vragen wij u bij te betalen bij uw jaarafrekening. 

Wij adviseren u af en toe te controleren of uw termijnbedrag nog bij u past. U doet dit eenvoudig in MijnENGIE of in de ENGIE-app. Past uw termijnbedrag niet meer bij uw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u bij uw afrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

ENGIE app

Aan de slag met de ENGIE app

Met de ENGIE App heeft u altijd grip op uw energie. In duidelijke grafieken ziet u hoe het staat met uw verbruik, de kosten en of uw termijnbedrag nog wel bij u past. U ziet precies hoeveel u per jaar, maand en dag verbruikt. Heeft u een slimme meter? Dan ziet u het verbruik zelfs per uur. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Ontdek de app
closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren