Menumenuclose

Alles over de overheidsheffingen

Minder energie verbruiken. Het is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Niet voor niets wil de overheid dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaalt u overheidsheffingen over uw energieverbruik. Voor uw gemak vindt u de overheidsheffingen terug op uw afrekening van ENGIE en dragen wij ze af aan de overheid. Benieuwd hoe het precies zit? Wij leggen het uit!

Energiebelasting, opslag duurzame energie en btw
De overheidsheffingen die u over uw energieverbruik betaalt, zijn energiebelasting en opslag duurzame energie. U betaalt deze heffingen per kWh stroom of m3 gas die u verbruikt. De opslag duurzame energie die u betaalt, investeert de overheid in de ontwikkeling van duurzame energie. Net als over uw boodschappen in de supermarkt, betaalt u daarnaast nog btw (belasting toegevoegde waarde). Voor energieproducten is dat 21%.

Vermindering energiebelasting 
Over een deel van uw stroomverbruik hoeft u geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de vermindering energiebelasting of heffingskorting. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals uw huis of kantoor. 

Wat doet de overheid met de belastingen die u betaalt? 
Het geld van de opslag duurzame energie geeft de overheid uit aan de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie is voor ondernemers die duurzame energie produceren en het milieu hierbij (bijna) niet belasten. Het geld van de energiebelasting gebruikt de overheid voor de begroting.

Overheidsheffingen per 1 januari 2021

Op Prinsjesdag heeft de overheid de overheidsheffingen voor volgend jaar bekend gemaakt. De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer, maar het lijkt erop er voor de gemiddelde consument niet veel verandert. De wijzigingen op een rij: 

  • De energiebelasting op stroom daalt iets, de energiebelasting op gas stijgt licht.
  • De opslag duurzame energie- en klimaattransitie blijft nagenoeg gelijk.
  • De korting die u krijgt door de vermindering energiebelasting (heffingskorting) stijgt van € 527,17 (incl. btw) naar € 558,56 (incl. btw). Een lichte stijging van 6%.

Stroom (incl. btw)

Gas (incl. btw)

Wat betekenen de wijzigingen voor uw energiekosten in 2021?

Aangezien de stijging van de energiebelasting en de heffingskorting bijna gelijk zijn, gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik (3.300 kWh stroom en 1.500 m3 gas) de wijzigingen niet voelen in de portemonnee. Verbruikt u relatief veel gas? Dan zal de energierekening licht stijgen. 

Controleer regelmatig uw termijnbedrag

Wij adviseren u af en toe te controleren of uw termijnbedrag nog bij u past. U doet dit eenvoudig in MijnENGIE of in de ENGIE-app met de Termijnbedragcheck. Past uw termijnbedrag niet meer bij uw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u bij uw afrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Overheidsheffingen per 1 januari 2020


Stroom (incl. btw)

Gas (incl. btw)

ENGIE app

Aan de slag met de ENGIE app

Met de ENGIE App heeft u altijd grip op uw energie. In duidelijke grafieken ziet u hoe het staat met uw verbruik, de kosten en of uw termijnbedrag nog wel bij u past. U ziet precies hoeveel u per jaar, maand en dag verbruikt. Heeft u een slimme meter? Dan ziet u het verbruik zelfs per uur. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Ontdek de app