Menumenuclose

Uw jaarafrekening van ENGIE

Door het hele jaar heen verbruikt u energie. Om te douchen, om te koken, tv te kijken, voor uw computer. In de winter verbruikt u meer energie dan in de zomer. Toch betaalt u elke maand hetzelfde bedrag voor uw verbruik. Dat bedrag noemen wij een termijnbedrag.

Dit bedrag is afgestemd op uw gemiddelde verbruik door het jaar heen. Op uw jaarafrekening kijken we of u voor uw totale verbruik te weinig of te veel heeft betaald. Uw termijnbedrag kunt u zelf aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer u nu al weet dat u dit jaar meer energie gaat verbruiken dan vorig jaar.

Jaarafrekening of eindafrekening

Één keer per jaar ontvangt u een jaarafrekening. Daarin berekent ENGIE of u geld moet bijbetalen of juist geld terug krijgt.

Als u gaat verhuizen of als u overstapt naar een andere energieleverancier dan ontvangt u van ons een eindafrekening. Binnen 6 weken na de verhuizing of de opzegging sturen wij u de eindafrekening. Op deze eindafrekening verrekenen we de energie die u verbruikt heeft met de totaal in rekening gebrachte termijnbedragen.

Bijbetalen of juist geld terug

Er zijn drie belangrijke redenen die bepalen of u moet bijbetalen of juist geld terugkrijgt:

Uw energieverbruik

Ontwikkelingen in de energieprijzen

Een kortere afrekenperiode

Oorzaken van een hoge jaarafrekening

Soms schrikt u van uw jaarafrekening of eindafrekening. ENGIE geeft u graag inzicht in de hoogte van de bedragen. Als u een bedrag moet bijbetalen dat onverwacht hoog is, kan het volgende aan de hand zijn:

U bent net verhuisd

U bent geen klant meer van ENGIE

Geschatte meterstanden te laag

Koude winter

Meer thuis of veranderde gezinssamenstelling

Calorische waarde