Hoe moet u de elektriciteitsmeter en gasmeter aflezen? Dat verschilt per type meter. Hieronder hebben wij dit voor de meest voorkomende meters voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u uw meterstanden gemakkelijk aan ons doorgeven!
Analoge gasmeter
Doordat de eenheid m3 voor zowel gas als water wordt gebruikt, wordt de meterstand van gas soms verwisseld met de stand van de watermeter.
Hoe weet u dat u de juiste meter afleest?
De watermeter is rond, waar de gasmeter rechthoekig en groter is. De gasmeter bestaat vaak uit een metalen kast.
Voor de meterstand van gas hoeft u alleen de cijfers voor de komma door te geven. De drie cijfers in het rode vlak hoeft u niet te door te geven.

Op deze gasmeter is een stand van 64906 m3 af te lezen. De cijfers achter de komma (in het rood) hoeven niet afgelezen te worden.
Analoge elektriciteitsmeter met draaischijf (ferrarismeter)
Een veel voorkomende analoge elektriciteitsmeter is de ferrarismeter. Deze meter is te herkennen aan de horizontale schijf die ronddraait wanneer er stroom wordt verbruikt. Er bestaan ferrarismeters met een enkel of een dubbel telwerk.
Enkel telwerk
Voor een ferrarismeter met één telwerk leest u de cijfers van de telwielen af. De cijfers achter een eventuele komma hoeft u niet door te geven. Soms zijn er, in plaats van een komma, kleine streepjes achter het laatste cijfer te zien. Wanneer het laatste telwieltje net tussen twee cijfers in staat, kunt u het meest zichtbare cijfer noteren.

Op deze ferrarismeter met een enkel telwerk is een meterstand van 33892 kWh af te lezen. De streepjes achter de ‘2’ slaat hier op een cijfer achter de komma: hier hoeft u niets mee te doen.
Dubbel telwerk
Voor een ferrarismeter met twee telwerken moeten beide telwerken afgelezen worden. U noteert de meterstand van telwerk I (T1, het bovenste telwerk) en van telwerk II (T2, het onderste telwerk).
U hoeft alleen de cijfers voor de komma door te geven. Als er kleine streepjes achter het laatste cijfer staan in plaats van een komma, kunt u dit zien als het cijfer achter de komma: hier hoeft u dus niets mee te doen. Wanneer het laatste telwieltje net tussen twee cijfers in staat, kunt u het meest zichtbare cijfer noteren.

Op deze ferrarismeter met een dubbel telwerk zijn twee meterstanden af te lezen: telwerk I (T1) toont een stand van 38253 kWh en op telwerk II (T2) is een meterstand van 31814 kWh af te lezen.
Wanneer u een ferrarismeter in combinatie met zonnepanelen heeft, en u hierdoor meer stroom opwekt dan dat u verbruikt, zal de teller van deze meter automatisch terugdraaien.
Analoge elektriciteitsmeter zonder draaischijf
Net als de ferrarismeters zijn deze elektriciteitsmeters te herkennen aan hun analoge tellers, alleen hebben zij geen draaischijf. Deze meters hebben vaak twee telwerken.
Om de meterstanden van uw meter door te kunnen geven, leest u de meterstand van telwerk I (T1, het linker of bovenste telwerk) en van telwerk II (T2, het rechter of onderste telwerk) af. De cijfers achter een eventuele komma hoeft u niet te noteren. Soms zijn er kleine streepjes achter het laatste cijfer te zien. Deze streepjes duiden op een cijfer achter de komma: hier hoeft u dus niets mee te doen.
Op deze analoge elektriciteitsmeter zonder draaischijf zijn twee meterstanden af te lezen: een stand van 35767 kWh op telwerk I (T1) en een stand van 23493 kWh op telwerk II (T2). U hoeft niets met de streepjes in het rood te doen.
Deze meter is niet geschikt om te salderen (zoals een ferrarismeter) of om teruglevering te registeren (zoals een digitale of slimme elektriciteitsmeter).
Digitale elektriciteitsmeter
Er zijn verschillende soorten digitale elektriciteitsmeters. In uw schermpje ziet u vóór elke stand een nummer staan. Dit nummer geeft aan bij welk telwerk de meterstand hoort.
De digitale elektriciteitsmeters hebben vaak twee tot (maximaal) vier telwerken. De meterstanden van telwerk I (T1) en telwerk II (T2) tonen uw stroomverbruik. Als uw meter ook een telwerk III (T3) en telwerk IV (T4) bevatten, tonen deze standen uw teruglevering, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Deze standen blijven op 0 staan wanneer u zelf geen energie opwekt.
De meterstanden worden één voor één op het display weergegeven. Met behulp van een knop op de meter kunt u tussen de verschillende telwerken/meterstanden wisselen. Noteer per telwerk de meterstand die wordt getoond (ook wanneer deze 0 is).
De bovenstaande meter geeft een stand van 8030 kWh op telwerk II (T2) weer. Met de blauwe knop kunt u tussen de verschillende telwerken/standen schakelen.
Slimme elektriciteits- en gasmeter
Een slimme meter is een digitale meter waarvan de meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden. Heeft u een slimme meter? Dan hoeft u geen meterstanden aan ons door te geven voor uw overstap, verhuizing of jaarafrekening.
De meterstanden lezen wij automatisch voor u uit. U ontvangt in dit geval dan ook geen meterverzoek van ons. De uitgelezen meterstanden kunt u altijd terug zien in uw MijnENGIE account.

Op deze slimme elektriciteitsmeter is rechts naast de meterstand te zien op welk telwerk de stand betrekking heeft. Met de grote rode/oranje knop kunt u tussen de verschillende telwerken/standen schakelen. De meter toont een stand van 189 kWh op telwerk I (+T1)

De meter toont een stand van 209 kWh op telwerk II (+T2)

De meter toont een stand van 175 op telwerk III (-T1, ook wel T3)

De meter toont een stand van 435 op het teruglevertelwerk IV (-T2, ook wel T4)

Deze slimme gasmeter laat een stand van 546 m3 zien. De cijfers achter de komma (in het omlijste vak) hoeft u niet te noteren. Is er niets op het display van uw meter te zien? Houdt dan het (in dit geval rode) knopje op de meter ingedrukt tot het scherm aanspringt.
Tip: met een slimme meter kunt u uw energieverbruik per uur in de
ENGIE App volgen. In duidelijke grafieken ziet u hoe het staat met uw verbruik, de kosten en of uw termijnbedrag nog wel bij u past. Zo weet u precies waar u aan toe bent.
Handleidingen slimme meter
U kunt de handleiding van uw slimme meter op de website van uw netbeheerder vinden. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Kijk dan op www.onsenergienet.nl.