Wat zijn graaddagen?

Graaddagen zeggen iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een huis te verwarmen. Het aantal graaddagen in een jaar zegt iets over hoe koud of warm het is geweest, en hoe vaak daarom de verwarming in uw huis waarschijnlijk aan is geweest. Graaddagen zijn in de meeste gevallen van toepassing op het gasverbruik.

Waarom we rekenen met graaddagen

ENGIE wil zo goed mogelijk voorspellen hoeveel energie u gebruikt. Zo kunnen we uw termijnbedrag (voorschot) zo correct mogelijk berekenen. Hoe beter uw termijnbedrag klopt met uw echte verbruik, hoe minder we later hoeven te verrekenen bij de jaarafrekening. Bij die berekeningen gebruiken we - behalve uw meterstanden uit het verleden - graaddagen.

Rekenvoorbeeld

Het aantal graaddagen is het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in uw huis. In de energiesector rekenen we standaard met een binnentemperatuur van 18°C.

Stel, het is buiten 15°C. Dan is het aantal graaddagen 18-15 = 3.

Hoe hoger het aantal graaddagen, hoe meer gas u nodig heeft om uw huis te verwarmen.

Invloed van de seizoenen

Behalve de buitentemperatuur zijn er andere weersomstandigheden die uw gasverbruik beïnvloeden. Zo warmt de zon uw huis op en zorgt wind voor afkoeling. Daarom worden graaddagen per seizoen vermenigvuldigd met een wegingsfactor. Daar komt weer een nieuw getal uit. Dit getal noemen we het aantal 'gewogen graaddagen'. De gewogen graaddagen worden gebruikt in de berekening van uw voorschot.

Graaddagen bij tariefwijzigingen

Bij een wisseling van tarief gebruikt ENGIE graaddagen om het verbruik op het moment van de tariefwijziging vast te stellen. Dan hoeven we tussentijds geen meterstanden bij u op te vragen. Bijvoorbeeld per 1 januari als de energiebelasting wijzigt of als uw netbeheerder de netbeheerkosten aanpast.

Deze website maakt gebruikt van cookies.  Cookies accepteren