Gemiddeld energieverbruik

Het gemiddeld energieverbruik in Nederland ligt rond de 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas. Het energieverbruik verschilt enorm per type woning en gezinssamenstelling. Eén persoon verbruikt immers minder elektriciteit dan een gezin met drie kinderen, en er wordt in een vrijstaande woning natuurlijk gemiddeld meer gas verbruikt dan in een appartement. Ook is isolatie een erg belangrijke factor. Woningen die voor het jaar 1976 zijn gebouwd zijn voorzien van weinig tot geen isolatie, waardoor het gemiddeld energieverbruik stukken hoger ligt.

Gemiddeld energieverbruik per type woning

Het gasverbruik

Elk type woning heeft een ander gemiddeld gasverbruik. Zo wordt er in een appartement gemiddeld 875 m³ gas verbruikt. Het gasverbruik in een appartement is relatief laag. Dit is te wijten aan het geringe woonoppervlak en de omliggende appartementen, waardoor een appartement goed geïsoleerd wordt. Een vrijstaand huis verbruikt gemiddeld het meeste gas per jaar. We hebben voor u het gemiddeld jaarlijks verbruik van gas op een rijtje gezet:

 

Woningtype Gemiddeld gasverbruik
Appartement
Gemiddeld gasverbruik
875 m³
Rijtjeshuis
Gemiddeld gasverbruik
1175 m³
Hoekwoning
Gemiddeld gasverbruik
1425 m³
2-onder-1-kap
Gemiddeld gasverbruik
1575 m³
Vrijstaande woning
Gemiddeld gasverbruik
2050 m³

Stroomverbruik

Waar het gasverbruik sterk afhankelijk is van het type woning en de isolatie, is het stroomverbruik meer afhankelijk van de gebruikte apparaten en het aantal personen in een huishouden. Tegenwoordig worden er steeds meer elektronische apparaten gebruikt. Het voordeel daarbij is dat apparaten met de tijd ook steeds zuiniger worden. Voor met name koelkasten, vriezers en drogers loont het deze elke 7 jaar te vervangen voor een nieuwer, zuiniger exemplaar. Het gemiddeld stroomverbruik op jaarbasis ziet er als volgt uit voor verschillende huishoudgroottes:

Huishoudgrootte Gemiddeld stroomverbruik
1 persoon
Gemiddeld stroomverbruik
1900 kWh
2 personen
Gemiddeld stroomverbruik
3050 kWh
3 personen
Gemiddeld stroomverbruik
4050 kWh
4 personen
Gemiddeld stroomverbruik
4250 kWh
5 personen
Gemiddeld stroomverbruik
4450 kWh

Benieuwd naar de prijs van uw gemiddeld energieverbruik?

Besparen op het energieverbruik

Er zijn veel manieren om het gemiddeld energieverbruik van elektriciteit en gas te verminderen. Het kan veel stroom besparen wanneer oude apparaten in uw woning vervangen worden. Voor meer bespaartips doorloopt u vrijblijvend ons bespaaradvies! Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Deze website maakt gebruikt van cookies.  Cookies accepteren