Menumenuclose

Gasloos wonen

In Nederland gaan we stap voor stap van het gas af. Dit doen we om klimaatverandering door teveel uitstoot van CO2 te beperken. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse woningen zijn nog aangesloten op aardgas. In 2030 moet het gasverbruik in Nederland namelijk al fors minder zijn en in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dit betekent dat we stap voor stap moeten overstappen op duurzame energie op het gebied van verwarming in een woning. Dit kan door gebruik te maken van elektrische warmtepompen, zonneboilers en duurzame warmtenetten. 

Doordat er de laatste jaren steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht gekomen zijn, verandert het klimaat en stijgt de temperatuur op aarde. Het verwarmen van een woning met aardgas zorgt voor CO2-uitstoot. Door op een duurzame manier uw woning te verwarmen kunt u zelf bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Welke stappen zijn er nodig en waar te beginnen?

Om over te gaan op gasloos wonen, zijn er soms heel wat stappen die gezet moeten worden. Dit kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Hoeveel hangt af van wat er precies moet gebeuren. Het belangrijkste is de isolatie. Door uw woning goed te isoleren dringt u de warmtevraag van de woning terug. Uw woning houdt beter warmte vast. Dit houdt in dat er minder energie nodig is om uw woning te verwarmen. Goed voor het klimaat en de energierekening. De meeste woningen in Nederland zijn nog niet voldoende geïsoleerd.


Tip: Meer weten over isolatie? Download dan gratis ons isolatie magazine.

Nadat je gecheckt of je isolatie nog verbeterd kan en moet worden, ga je aan de slag met een plan voor jouw woonsituatie. Wat kun je zelf op de korte termijn doen? En wat ga je op de lange termijn doen? Benut daarbij de natuurlijke onderhoudsmomenten en eventuele verbouwing in je woning. Zo kun je kosten combineren en valt het goedkoper uit. Vraag ook bij je gemeente na wat hun plannen zijn voor hun. Elke gemeente moet in 2021 een warmteplan hebben: wanneer en hoe gaat jouw wijk van het aardgas af.

Welke stappen kunt u doorlopen naar gasloos wonen?

Stap 1
Check de isolatie van uw woning. Als er ergens in uw woning isolatie ontbreekt, kunt u dat meteen in orde maken.

Stap 2
Is de isolatie in orde? Maak dan een plan voor uw woning. Bekijk of er in uw gemeente of wijk een alternatief beschikbaar is voor aardgas.

Stap 3
Gebruik alle geplande onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen om dichter bij het doel gasloos wonen te komen. Zo combineer je uitgaven en kunnen de kosten meevallen.

Stap 4
Ga in gesprek met buren of vrienden. Vraag wat zij al gedaan hebben op het gebied van gasloos wonen en hoe zij dat aangepakt hebben.

Wat kost een aardgasvrije woning?

Het is lastig om concreet te zeggen wat het kost om compleet van het aardgas af te gaan en over te gaan op gasloos wonen. Dit is namelijk sterk afhankelijk van uw uitgangspositie. Is de woning al zeer goed geïsoleerd? (woningen na 2000 gebouwd), dan is uw woning met een paar stappen al klaar voor gasloos wonen. Wanneer dit niet het geval is zal er eerst zeer goed geïsoleerd moeten worden. 

Om een indicatie te geven van de kosten hebben we twee voorbeeldberekeningen gemaakt met een hoekwoning uit 2009 en uit 1970.

Voorbeeldwoning 2009

De woning heeft energielabel A en verbruikt met twee personen 1.120 m3. Omdat deze woning in 2009 gebouwd is beschikt de woning over dak-, gevel- en vloerisolatie van minstens 10 cm. De ramen zijn voorzien van HR++ glas en de woning heeft vloerverwarming. Deze voorbeeld woning is hiermee meteen klaar voor gasloos wonen. Er zijn twee dingen die moeten gebeuren: De cv ketel op aardgas moet vervangen worden door een elektrische warmtepomp. Het gasfornuis moet vervangen worden door een inductiekookplaat. 

In dit voorbeeld is gekozen voor een volledige warmtepomp 10 kW op buitenlucht. In dit voorbeeld worden er ook 10 zonnepanelen aangeschaft om groene stroom op te wekken.

Verbetering
Kosten in euro
Volledige elektrische warmtepomp buitenlucht 10 kW, incl. installatie en aansluiting
11.000
Inductiekookplaat (incl. extra elektrische aansluiting)
1.000
10 zonnepanelen, 2.700 Wattpiek
4.400
Af: subsidie warmtepomp
2.400
Af: teruggave btw zonnepanelen
750
Kosten
13.250

Door de aanpassingen daalt het gasverbruik van 1.120 m3 naar 0 en stijgt het stroomverbruik door het gebruik van de elektrische warmtepomp naar 3.100 kWh. Daarmee wordt € 90 bespaard per jaar. 10 zonnepanelen wekken 2.360 kWh op per jaar. Dit levert €470 per jaar op. Omdat er geen gasaansluiting meer nodig is, bespaart u € 220 per jaar. Dit is een totale besparing van € 780 per jaar. De uitstoot van CO2 voor verwarming en warmwater is met een warmtepomp met buitenlucht als bron ongeveer de helft minder dan een hr-ketel op gas.

Voorbeeldwoning 1970

De voorbeeldwoning uit 1970 heeft energielabel D, twee personen verbruiken 1.980 m3 gas en 2.800 kWh stroom. In dit voorbeeld is er gekozen voor een praktische aanpak. Dat is in dit geval niet de beste oplossing. We kiezen in dit voorbeeld voor spouwmuurisolatie in plaats van buitengevelisolatie. Buitengevelisolatie was beter geweest, maar ook ingrijpender en duurder. Het zelfde geld voor het glas, we kiezen voor HR++ in plaats van triple glas vanwege de kosten. 

Minder goede isolatie in combinatie met lagetemperatuur-verwarming kan leiden tot iets minder comfort in de woning. Ter compensatie zijn er in dit voorbeeld infraroodpanelen (die zorgen voor warmtestraling) in de zithoek en de badkamer geïnstalleerd. Ook is er extra ventilatie nodig voor comfort. 10 zonnepanelen zorgen voor klimaatwinst en leveren een aardige besparing op.

Huidige situatie Verbetering Kosten
Geen gevelisolatie Spouwmuurisolatie 2.100 euro
Geen vloerisolatie Zeer goede vloerisolatie 1.600 euro
Matige daksisolatie Zeer goede dakisolatie 4.600 euro
Dubbel glas in woon- en slaapkamer HR++ in bestaande kozijnen 3.500
HR-combiketel Volledige warmtepomp, 10 kW 11.000 euro
  Infraroodpanelen, zithoek en badkamer 1.000 euro
Gewone radiatoren Lage temperatuur radiatoren 2.500 euro
Natuurlijke ventilatie Mechanische ventilatie met WTW 3.000 euro
Gasfornhuis Inductiekookplaat en aansluiting 1.000 euro
Geen zonnepanelen 10 zonnepanelen goed voor 2.700 kWh  
  af: subsidie warmtepomp - 2.400 euro
  af: btw zonnepanelen - 750 euro
  Kosten 31.550 euro

Alle maatregelen die worden genomen zoals isolatie, warmtepomp en zonnepanelen, zorgen voor een lagere energierekening. De infraroodpanelen en ventilatie zijn van belang voor comfort en frisse lucht in de woning. Deze aanpassingen leveren geen besparing per jaar op. Koken op inductie betekent dat gas compleet afgesloten kan worden. De jaarlijkse besparing komt uit rond de 1.500 euro. De jaarlijkse CO2-uitstoot daalt met bijna 4.000 kg. Goed voor het klimaat.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren