Menumenuclose

Nederlandse windenergie uit windpark Farmsum

Farmsum is een dorp in de gemeente Delfzijl in de Nederlands provincie Groningen. In windpark Farmsum staan 14 windmolens. Deze 14 windmolens wekken samen 31 megawatt aan windenergie op. Dit is goed voor 18.440 huishoudens. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik bespaart 1500 kg aan CO2 -uitstoot per jaar, wanneer zij stroom geleverd krijgt van het windpark Farmsum. Deze opgewekte energie is 100% groen en duurzaam. Is windenergie iets voor u?

Ja, ik wil windenergie

Windenergie is een belangrijke bron van duurzame energie. Wind is een bron uit de natuur, hierdoor is de CO2-uitstoot een stuk lager. Dat is goed voor het milieu! Ook als het even niet waait ontvang je van ons gewoon stroom. Windpark Farmsum is aangesloten op het stroomnetwerk en waait het even niet dan waait het ergens anders wel. Zo zit u nooit zonder stroom.

Feiten en cijfers

  • Aantal windmolens: 14
  • Opbrengst: 31 megawatt
  • Aantal huizen: 18.440
  • CO2-besparing: 60.852 ton

Hoe werkt windenergie?

Windenergie is energie die gewonnen wordt door de bewegingsenergie van lucht (wind) om te zetten in elektriciteit. De stroomopbrengst van een windmolen hangt af van de volgende factoren: 

  •  type windmolen 
  •  windsnelheid 
  •  vermogen van de windmolen 
  •  de tijd die een windmolen kan draaien 
  •  en het rendement van de omzetting van windenergie naar elektriciteit door de windmolen.  
Grote windmolens wekken meer elektriciteit op dan kleine windmolens. Een windmolen op land is kleiner dan een windmolen op zee en wekt daardoor minder energie op. De locatie van een windmolen is van belang. Dit heeft te maken met de wind. Is er veel wind zoals bij een open veld of zijn er gebouwen die de wind tegenhouden. Daar moet je allemaal rekening mee houden als je een windmolen wilt plaatsen. Zelf een windmolen aanschaffen is daarom vaak een minder goede keuze dan het plaatsen van zonnepanelen. De windmolens van Riedpolder staan in een gunstige omgeving, ze staan in een boerenland langs de A7 en vangen zo veel wind.

Een kijkje in een windmolen

Benieuwd hoe een windmolen er vanbinnen uitziet? Onze Belgische collega’s filmden hun bezoek. Je ziet hoe een windmolen er van binnen uitziet.

Wekt u zelf energie op met zonnepanelen?

Met zonnepanelen heeft u uw eigen energiebron. Zo draagt u bij aan een schonere wereld. Maar ook met zonnepanelen heeft u een energiecontract nodig. U kunt dan ook kiezen voor Nederlandse windenergie van windpark Farmsum. Wel zo handig! Als uw zonnepanelen even niets opwekken dan ontvangt u toch duurzame en groene energie uit Nederland.

Heeft u nog geen zonnepanelen? Bekijk dan wat de mogelijkheden zijn van zonnepanelen op uw dak.

Ga aan de slag met zonnepanelen

Wist u dat...

public

ENGIE voor elke klant die gas afneemt investeert in bosaanleg?

trending_down

Het plaatsen van nieuwe windmolens steeds goedkoper wordt?

power

Door windenergie er minder grijze stroom geproduceerd wordt?

Samen maken we Nederland groener

Zo min mogelijk CO2 uitstoten, dat vinden wij belangrijk! Kiest u voor windenergie van windpark Farmsum met gas dan doet ENGIE namens u een donatie aan Stichting Trees for All. Zij planten hiermee bomen, in Nederland én wereldwijd. Bomen die CO2 omzetten in gezond zuurstof. Zo maken we samen onze wereld weer een beetje groener en gezonder! ENGIE organiseert voor de nieuwe

ENGIEbossen boomplantdagen. Op deze dagen nodigen wij u als klant uit om samen met ons bomen te planten in de nieuwe bossen.

meer Over de ENGIE boomplantdag 2018