Menumenuclose

Postcoderoosregeling

Aanvragen

Korting op uw energiebelasting

Van de overheid hoeft u minder energiebelasting te betalen, als u lid bent van een energiecoöperatie of VVE en investeert in zonne- of windenergie. Hiervoor heeft de overheid de Regeling Verlaagd Tarief in het leven geroepen, ook wel de Postcoderoosregeling genoemd.


Wat is een postcoderoos?

Een postcoderoos bestaat uit de viercijferige postcode van het gebied waar uw coöperatie de zonne- of windenergie opwekt en de aangrenzende postcodegebieden rondom deze installatie. Als lid van een coöperatie bent u mede-eigenaar van de installatie en daarom heeft u recht op de korting op de energiebelasting. Hiervoor moet u wel woonachtig zijn in de postcoderoos van de plek waar de stroom wordt opgewekt.

De zonnepanelen of windmolen waarmee uw coöperatie de groene stroom opwekt, kan in het hart van de postcoderoos liggen, maar dat hoeft niet. Op deze manier kan een coöperatie de energieopwekking ook aan de rand van een postcodegebied laten plaatsvinden.

Hoe krijg ik de korting op de energiebelasting?

ENGIE is één van de weinige energieleveranciers die de korting op uw energiebelasting op uw energierekening kan verrekenen. U krijgt deze korting alleen als u:

  • lid bent van een energiecoöperatie,
  • via uw coöperatie geïnvesteerd heeft in het opwekken van groene stroom,
  • en u woonachtig bent in de postcoderoos van uw coöperatie.
Uw coöperatie kan u vertellen welke postcodes tot de postcoderoos van uw coöperatie behoren.

Korting op uw energiebelasting aanvragen

Met een aantal energiecoöperaties heeft ENGIE afspraken gemaakt over het toepassen van de Regeling Verlaagd Tarief voor de leden die klant bij ons zijn. Maar ook als u bent aangesloten bij een coöperatie waarmee wij (nog) geen rechtstreekse afspraken hebben gemaakt, kunt u bij ons terecht om korting op uw energiebelasting te krijgen.

Belangrijk voor de toepassing van de Regeling Verlaagd Tarief is dat wij jaarlijks de volgende bestanden van de energiecoöperatie ontvangen:

Verder ontvangen wij graag de praktische informatie van de coöperatie (naam, adres, plaats) en de Aanwijzing van de Belastingdienst, waarin staat dat de coöperatie is goedgekeurd als postcoderoosproject.

Postcoderoosregeling aanvragenWanneer krijg ik de korting?

Wij verrekenen de korting jaarlijks op uw jaarafrekening. U betaalt dus maandelijks het volledige termijnbedrag (inclusief energiebelasting) voor onze energie, waarna wij aan het einde van het jaar de korting (of op uw eindafrekening als uw contract is beëindigd) verrekenen met uw totale energiekosten.

De Postcoderoosregeling in de toekomst

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekijkt nog of de huidige Postcoderoosregeling, net als de huidige salderingsregeling, verbeterd kan worden of volledig moet worden vervangen. Van de salderingsregeling is inmiddels gezegd dat deze tot 2023 in de huidige vorm blijft bestaan, waarna deze tot 2031 langzaam wordt afgebouwd. Van de Postcoderoosregeling is al wel in de wet vastgelegd dat bij eventuele wijzigingen in de regeling, u sowieso nog 15 jaar gebruik kunt maken van deze regeling als u reeds deelneemt aan de postcoderoosproject.

Een postcoderoosproject starten

Wilt u samen met anderen in uw omgeving energie opwekken? Wij kunnen u met onze samenwerkingspartners helpen om een energiecoöperatie op te starten. Hiermee biedt u de mogelijkheid voor anderen om ook te investeren in groene stroom en zo gebruik te maken van de Postcoderoosregeling voor korting op de energiebelasting.

Hoe kunnen wij u helpen?