Menumenuclose

Cookstove project in Ethiopië

Het ENGIE Gold Standard cookstove project in Ethiopië

In 2017 is het verbeterde cookstove project in Mirab Abaya en Chencha in Ethiopië gelanceerd. Naast CO2 reductie, richt het project zich op het verbeteren van de lokale economie en het empoweren van vrouwen. Er worden trainingen gegeven aan twee lokale ondernemersgroepen bestaande uit vrouwen, die leren om de cookstoves te produceren. Daarnaast krijgen de ondernemersvrouwen management en financiële trainingen. En al die vaardigheden kunnen ze overdragen aan andere vrouwen.

Het verhaal van Mahlet

Mahlet, 28 jaar, woont met haar man en drie jonge kinderen (3-9 jaar) in de stad Birbir in de regio Mirab Abaya. Mahlet heeft, net zoals veel andere vrouwen in het gebied, geen opleiding genoten voordat ze deelnam aan het project. Het inkomen dat de familie van Mahlet heeft wordt binnengehaald door het zware werk van haar man, ongeveer 30 Birr per dag (92 eurocent/per dag). Dit is onvoldoende om de basale behoeften van de familie (eten, kleding, medicijnen, schoolgeld en -boeken) te bekostigen. Zoals veel families in het gebied kookt Mahlet op open vuur. Dit zorgt voor rookvorming binnen de woning en kost veel hout. Mahlet is dagelijks uren bezig om hout te verzamelen dat nodig is voor het koken.

Lees haar volledige verhaal

De impact van 1 cookstove (per jaar)

  • 5500
    CO2 reductie (kg)
  • 70%
    Minder hout nodig
  • 3100
    Minder hout nodig (kg)

Kiest u ook voor een energiecontract met CO2-gecompenseerd gas?

ENGIE biedt u graag een energiecontract met 100% groene stroom, gecombineerd met CO2-gecompenseerd gas aan. Hiermee bent u ervan verzekerd dat u volledig CO2-neutraal gas en stroom afneemt, tegen voordelige tarieven. Bereken binnen 1 minuut uw energiekosten en begin direct met besparen op uw energie.

Energiekosten berekenen consument

Naar consument

Energiekosten berekenen zakelijk

Naar zakelijk