Menumenuclose

Cookstove project in Eritrea

Het ENGIE Gold Standard cookstove project in Eritrea

In Eritrea wonen bijna zes miljoen mensen. De bevolking is zeer afhankelijk van biomassa als brandstof. Deze afhankelijkheid heeft grote gevolgen: ontbossing, verlies van biodiversiteit, bodemverdeling, luchtvervuiling, CO2-uitstoot en bijkomende gezondheidsproblemen door de rook en het urenlange zoeken naar brandhout.

Het project introduceert de cookstoves en traint de vrouwen in de community. Allereerst om ze als promoters te laten functioneren, daarna om gezamenlijk met de begunstigden de cookstoves zelf te maken. De materialen worden lokaal voorzien.

Cookstove Eritrea ENGIE

Het nieuwe kookfornuis van Tekea

Tekea Tsefagherghesh houdt haar huis vlekkeloos schoon - geen gemakkelijke taak in Eritrea, een heet en stoffig sub-Sahara land, ingeklemd tussen Soedan, Djibouti en Ethiopië. Het dorp van Tekea, Adi Tekelezan, ligt 2500 meter boven de zeespiegel en ongeveer 40 minuten rijden ten noorden van de hoofdstad Asmara in Eritrea. Binnen de lage muren van haar community vinden we in de middelgrote hut van Tekea haar meest trotse bezit; haar gloednieuwe zelfgebouwde verbeterde kookfornuis.

Lees het hele verhaal van Tekea

De impact van 1 cookstove (per jaar)

  • 5500
    CO2 reductie (kg)
  • 70%
    Minder hout nodig
  • 3100
    Minder hout nodig (kg)
Cookstove Eritrea ENGIE

Het verhaal van Desey

Desey is een 47-jarige oma die in de woestijn van Eritrea leeft, zuidelijk van de hoofdstad Asmara. Ze woont in een prachtig landschap met rotsen en bergen, wat schrijnend genoeg bijna volledig ontbost is. Desey en haar familie geven dagelijks veel geld uit aan brandhout, dat wordt gebruikt om voor het hele gezin te koken. De traditionele kookwijze op open vuur in huis veroorzaakt veel rook en dampen, dat flinke hoofdpijn, longproblemen en oogproblematiek en flinke hoofdpijn ten gevolg heeft.

Lees meer over de impact van de cookstove

Kiest u ook voor een energiecontract met CO2-gecompenseerd gas?

ENGIE biedt u graag een energiecontract met 100% groene stroom, gecombineerd met CO2-gecompenseerd gas aan. Hiermee bent u ervan verzekerd dat u volledig CO2-neutraal gas en stroom afneemt, tegen voordelige tarieven. Bereken binnen 1 minuut uw energiekosten en begin direct met besparen op uw energie.

Energiekosten berekenen consument

Naar consument

Energiekosten berekenen zakelijk

Naar zakelijk