Menumenuclose

CO2-gecompenseerd gas van ENGIE

Om de uitstoot van CO2 te compenseren investeert ENGIE in haar eigen Gold Standard cookstove project

Kies voor CO2-gecompenseerd gas


Een gemiddeld huishouden zorgt met het gebruik van gas om te koken, douchen of verwarmen van het huis voor een uitstoot van ongeveer 2.642 kg koolstofdioxide (CO2) per jaar. Voor grote huishoudens en bedrijven is de uitstoot vaak nog hoger.

Broeikasgassen zoals CO2 dragen bij aan klimaatverandering. Om de uitstoot van CO2 te compenseren investeert ENGIE in haar eigen Gold Standard cookstove project. De vermindering van CO2 uitstoot door dit project, compenseert precies de uitstoot van het gasverbruik. Zo wordt de totale uitstoot naar nul gebracht. Benieuwd naar de impact van het project in 2019? Download hier de complete impactrapportage van de Climate Neutral Group (CNG).

Hoe CO2-gecompenseerd gas werkt

Bij ENGIE kunt u CO2-gecompenseerd gas afnemen. Nieuwe klanten van ENGIE ontvangen automatisch CO2-gecompenseerd gas. Bent u al klant van ENGIE? Dan is CO2-gecompenseerd gas voor u beschikbaar bij uw volgende verlenging.

CO-compensatie met cookstoves
Voor iedere klant die CO2-gecompenseerd gas afneemt investeert ENGIE in haar eigen Gold Standard cookstove project. Door de inzet van deze schone kooktoestellen is er tot 70% minder hout of houtskool nodig. Op deze manier dragen de cookstoves bij aan minder ontbossing, een betere luchtkwaliteit en wereldwijde CO2-reductie.

Groencertificaat voor ondernemers
Laat aan uw bezoekers, klanten en medewerkers zien dat ook u milieuvriendelijk onderneemt. Kies nu voor 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van ENGIE en ontvang een Groencertificaat.

Ruim een derde van de wereldbevolking kookt dagelijks op een open vuur. De rook die daarbij vrijkomt is enorm slecht voor de gezondheid. Deze manier van koken heeft een enorme impact op het klimaat. Daarnaast heeft het ook een grote impact op de economische en sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die iedere dag uren bezig zijn met hout sprokkelen en koken.

Het ENGIE project verzorgt de cookstoves en traint de vrouwen in de community. Allereerst om ze als promoters te laten functioneren, daarna om gezamenlijk met de lokale bevolking de cookstoves zelf te maken.

Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Het cookstove project is momenteel al in twee landen actief: Eritrea en Ethiopië. Benieuwd naar de projecten en de verhalen van lokale gebruikers? Klik op een project en lees meer over de directe impact van het cookstove project.


 

Bomen planten in Nederland

Naast de investering in het cookstove project doneert ENGIE namens alle klanten die kiezen voor een energiecontract met gas aan de Stichting Trees for All. Zij planten hiermee bomen, in Nederland én wereldwijd. Bomen die CO2 omzetten in zuurstof. Een deel van de bomen hebben we samen met onze klanten geplant tijdens de ENGIE Boomplantdag. Zo maken we samen onze wereld weer een beetje groener en gezonder! 

Solar Cookstoves China ENGIE

Het Solar Cookstove project

Het nieuwste Cookstove project is het unieke Nanyang Solar Project, waarin 98.000 huishoudens worden voorzien van schone zonnekokers. Door het vervangen van de traditionele kolengestookte cookstoves, wordt de CO2 uitstoot gereduceerd met 150.000 ton. Dit biedt de 350.000 inwoners betere leefomstandigheden binnenhuis én buitenshuis.
Lees meer

whatshot

U verbruikt gas

U maakt gebruik van gas om te koken, douchen of het verwarmen van uw huis. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1400 m3 gas per jaar.

waves

Hierdoor ontstaat CO2-uitstoot

Uw gasverbruik zorgt voor uitstoot van de broeikasgas CO2. Gemiddeld per jaar zo'n 2,6 ton. Broeikasgassen zorgen voor opwarming van de aarde.

euro_symbol

ENGIE investeert in cookstoves

Met cookstoves wordt tot 70% minder hout/houtskool gebruikt in Eritrese huishoudens. Dit zorgt voor minder ontbossing en betere luchtkwaliteit.

public

Daarmee wordt CO2-uitstoot gecompenseerd

De compensatie is evenveel als uw CO2-uitstoot. Hierdoor is uw gasverbruik CO2-gecompenseerd en dat is goed voor het milieu!

De voordelen van CO2-gecompenseerd gas

 • Betere luchtkwaliteit
 • Minder bomenkap
 • Verbetering biodiversiteit
 • Betere sociaal-economische ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen
 • Gaat klimaatverandering tegen door CO2-reductie
 • Uw gasverbruik wordt CO2-gecompenseerd

Het ENGIE Gold Standard cookstove project

De bevolking in Eritrea en Ethopië is zeer afhankelijk van biomassa als brandstof. Deze afhankelijkheid heeft grote gevolgen: ontbossing, verlies van biodiversiteit, bodemverdeling, luchtvervuiling, CO2-uitstoot en bijkomende gezondheidsproblemen door de rook en het urenlange zoeken naar brandhout. 

Het project introduceert de cookstoves en traint de vrouwen in de community. Allereerst om ze als promoters te laten functioneren, daarna om gezamenlijk met de begunstigden de cookstoves zelf te maken. De materialen worden lokaal voorzien.

Het doel van het project

Wat betekent Gold Standard?

Waarom doet ENGIE geen CO2-compensatie project in Nederland?

Welke impact heeft het project gemaakt in 2019?

De impact van 1 cookstove (per jaar)

 • 5500
  CO2 reductie (kg)
 • 70%
  Minder hout nodig
 • 3100
  Minder hout nodig (kg)

Kiest u ook voor een energiecontract met CO2-gecompenseerd gas?

ENGIE biedt u graag een energiecontract met 100% groene stroom, gecombineerd met CO2-gecompenseerd gas aan. Hiermee bent u ervan verzekerd dat u volledig CO2-neutraal gas en stroom afneemt, tegen voordelige tarieven. Bereken binnen 1 minuut uw energiekosten en begin direct met besparen op uw energie.

Energiekosten berekenen consument

Naar consument

Energiekosten berekenen zakelijk

Naar zakelijk