Menumenuclose

Heeft Nederland voldoende zonuren voor zonnepanelen?

Zonnepanelen in Nederland

Wie denkt dat het Nederlandse weer zich niet leent voor zonnepanelen zit ernaast. Ondanks dat ons koude kikkerlandje een regenachtig imago heeft, komt er ook in Nederland na regen zonneschijn. Uiteraard hebben meer zonuren een positief effect op de opbrengst. Toch levert een normale zomer al voldoende voordeel op van uw duurzame investering.

Weetjes over zonuren in Nederland

  • Ook met bewolking wekken zonnepanelen energie op
  • 2018 was het zonnigste jaar ooit sinds de officiële meting
  • In Nederland is 892 vierkante kilometer dakoppervlak geschikt voor zonnepanelen
  • Minder opbrengst dan voorspeld? Geniet 10 jaar zorgeloos van ENGIE ZonGarantie

ENGIE ZonGarantie

Wekken uw zonnepanelen minder energie op dan voorspeld? Geen zorgen, want van onze partner Sungevity krijgt u tien jaar zongarantie. Deze opbrengstgarantie is uniek in Nederland. Nog voor de installatie wordt door Sungevity berekend welke opbrengst er verwacht wordt. Mocht aan het eind van het jaar blijken dat uw systeem door bijvoorbeeld tegenvallende zonuren minder energie op heeft gewekt, krijgt u de gemiste productie terug. De ENGIE ZonGarantie is één van de vier garanties bij de aanschaf van uw zonnepanelen.

Bekijk de garanties

Werking van zonnepanelen bij bewolking

Zonnepanelen werken ook als het bewolkt is. Ze wekken namelijk niet alleen energie op op basis van zonnestraling. Zonnepanelen wekken ook energie op bij normaal daglicht. In de herfst en winter wordt er door de hoeveelheid bewolking wel minder energie opgewekt dan in de lente en zomer. Over het hele jaar gezien is Nederland zeer geschikt om te voorzien in uw energieverbruik. Gemiddeld zijn zonnepanelen zelfs in zeven jaar terugverdiend.

Meeste zonuren in Nederland

In het westen van Nederland, en dan in het bijzonder langs de kust, wordt er meer zonnestraling opgevangen dan in het oosten. In dit deel van het land is er in verhouding tot het oosten minder bewolking. We houden bij het opwekken van zonne-energie rekening met direct en diffuus licht. Direct licht is zonlicht wat direct van de zon op de zonnepanelen valt. Diffuus licht is licht dat wordt gebroken door bijvoorbeeld bewolking.

Beste temperatuur voor zonnepanelen

De perfecte temperatuur voor zonnepanelen is 25 graden. Meer zonkracht heeft niet altijd een positief effect op uw opbrengst. Bij een te grote zonkracht stijgt de temperatuur van uw zonnepanelensysteem. Een te hoge temperatuur heeft een nadelig effect op het mogelijke vermogen. De hoeveelheid zonkracht wordt bijgehouden in een UV-index. Een UV-index geeft de intensiteit van de zonnestraling weer.

Oriënteren

Bepalen of zonnepanelen passen in uw woonsituatie

Lees meer

Aanvraag

Sungevity neemt uw offerte in behandeling

Lees meer

Installeren

Alles over de installatie van zonnepanelen

Lees meer

Aftercare

10 jaar lang gratis nazorg van Sungevity

Lees meer

Zonnepanelen, en dan?
Creëer uw ideale WinWoonSituatie

De kracht van besparen is de combinatie van duurzame investeringen. Klein of groot: u bespaart energie. Goed voor het milieu en uw portemonnee. Ontdek wat u nog meer kunt doen.

Doe de ENGIE Wijzer Meer over WinWoonSituatie