Menumenuclose

Zonnepanelen kopen

Het kopen van zonnepanelen is een bewuste keuze en een duurzame investering. Voor u deze aanschaf doet, is het verstandig om eerst voldoende informatie in te winnen. U wilt natuurlijk het liefst zonnepanelen met een hoog rendement voor een redelijke prijs. ENGIE kan u hierover adviseren.

Een manier om zelf elektriciteit op te wekken is het kopen en plaatsen van zonnepanelen op uw woning. Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, wat u vervolgens voor uzelf kunt gebruiken. De energie die u opwekt hoeft u niet af te nemen bij een energieleverancier, want u heeft uw eigen zonnepanelen gekocht. Wanneer u meer zonne-energie opwekt dan u zelf verbruikt, dan levert u terug aan het net. Per kWh elektriciteit die u teruglevert aan het net ontvangt u een vergoeding.

Vrijblijvende offerte aanvragen

De voordelen van het kopen van zonnepanelen op een rijtje: 

 • 10 jaar lang een gegarandeerde opbrengst
 • Terugverdientijd van 7 jaar
 • Lagere energiekosten en minder afhankelijk van een energieleverancier
 • U draagt uw steentje bij aan het milieu
 • De BTW op de investering kunt u terugvragen 
 • U kunt geld verdienen door het terugleveren van stroom aan het net 
 • De waarde van uw huis stijgt en uw huis is aantrekkelijker voor kopers

Zonnepanelen kopen: een rendabele investering

Een uitspraak die vaak gehoord wordt is dat zonnepanelen kopen in Nederland niet rendabel is omdat het niet genoeg energie zal opleveren, omdat de zon hier te weinig schijnt. Zonnepanelen wekken echter niet alleen bij direct zonlicht energie op, maar ook bij bewolkt weer. Daarom is het kopen van zonnepanelen ook in Nederland een rendabele investering. Bovendien hebben zonnepanelen een relatief korte terugverdientijd, wat het nog een stukje aantrekkelijker maakt om zonnepanelen te kopen. Het is tevens mogelijk om zonnepanelen te kopen met behulp van de energiebespaarlening. Uw rentetarief staat bij deze lening de gehele looptijd vast en u betaalt een vast bedrag per maand. De looptijd ligt tussen de 7 en 15 jaar. Vaak is deze rente voor woningeigenaren fiscaal aftrekbaar.

De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende zaken. Het aantal zonnepanelen op uw dak is natuurlijk belangrijk. Maar het merk, type en de kwaliteit van de zonnepanelen die u koopt zijn ook belangrijk, net als het type omvormer. In de meeste gevallen bedraagt de totale prijs tussen de € 4.200 en € 6.800 (inclusief btw) wanneer u zonnepanelen koopt. Dit bedrag is wel afhankelijk van uw situatie en wensen. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van uw dak, schaduwen, verbruik en het type zonnepanelen.

Energie opwekken met zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen koopt, wilt u natuurlijk dat ze de maximale hoeveelheid elektriciteit leveren. U kunt de winst van zonnepanelen vergelijken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Wat zonnepanelen opwekken is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • De hellingshoek van het dak
 • Het soort en aantal zonnepanelen
 • Het vermogen van de zonnepanelen
 • Oriëntatie van het dak ten opzicht van de zon

De opbrengst van uw zonnepanelen verschilt per jaar. Dat is afhankelijk van de zonkracht en zonuren. Zo is er ook een behoorlijk verschil tussen de winter en zomer. In mei levert een zonnepaneel gemiddeld wel zeven keer zoveel elektriciteit op als in de maand december.

Maand
Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Opbrengst
3%
4%
9%
13%
14%
13%
13%
11%
9%
7%
3%
2%

ENGIE DakScan

Overweegt u zonnepanelen te kopen? Ontdek of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. ENGIE adviseert u graag over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen en hoe lang het duurt tot u de investering terugverdiend heeft. Doe de ENGIE DakScan! U hoeft alleen uw postcode en verbruik in te vullen en wij geven u direct inzicht. U ziet hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, wat de kosten zijn en welke opbrengst u mag verwachten. Uiteraard met de bijbehorende terugverdientijd.