Menumenuclose

De voor- en nadelen van de zonnedakpan

De traditionele zonnepanelen kennen we inmiddels bijna allemaal, maar de zonnedakpan is nog vrij onbekend. Het aantal aanbieders van zonnedakpannen groeit en daarmee zal de populariteit gaan toenemen. Twijfelt u tussen traditionele zonnepanelen of zonnedakpannen? Wij vertellen u graag meer over de voor- en nadelen van zonnedakpannen.

Geen grote zonnepanelen, maar kleine dakpannen

Voor sommige mensen is het een bezwaar om de toch wat grote zonnepanelen op hun dak te leggen. Voor hen kunnen zonnedakpannen een oplossing zijn. De zonnedakpannen vervangen namelijk de huidige dakpannen. Zo lijkt het dat u een normaal dak hebt, terwijl uw dak in werkelijkheid stroom opwekt!

Dat de zonnedakpannen uw huidige dakpannen vervangen is ook gelijk een nadeel. Zonnepanelen worden op uw huidige dakpannen geschroefd, terwijl u bij zonnedakpannen uw complete dak moet vervangen. Dit is zeer kostbaar. Zonnedakpannen kosten u twee tot drie keer meer dan het plaatsen van traditionele zonnepanelen. De

terugverdientijd loopt hiermee op tot al gauw 20 jaar, tegenover ongeveer 7 jaar bij traditionele zonnepanelen.

Efficiëntie van de zonnedakpan

Naast de grote investering gebruiken de zonnedakpannen niet alle ruimte op uw dak efficiënt. De zonnedakpan ziet eruit als een normale dakpan, met daarin een klein zonnepaneel. Hierdoor wordt zo’n 25% van uw met zonnedakpan belegde dak niet benut voor het opwekken van stroom, terwijl traditionele zonnepanelen volledig bestaan uit zonnecellen. Een voordeel van de zonnedakpan is dan weer wel dat deze op plekken kan worden geplaatst waar een traditioneel zonnepaneel niet past.


Financieel gezien zijn zonnedakpannen eigenlijk alleen interessant wanneer u toch al genoodzaakt bent uw dak te renoveren of wanneer u nieuw gaat bouwen, maar ook dan wekt u met traditionele zonnepanelen vaak meer stroom op, dan met zonnedakpannen.