Menumenuclose

Terugleververgoeding zonnepanelen

Na de installatie van uw zonnepanelen begint u direct met uw eigen stroom opwekken. Deze stroom kunt u natuurlijk zelf gebruiken. Maar wat gebeurt er met de opgewekte stroom die u niet zelf gebruikt, bijvoorbeeld op de momenten dat er niemand thuis is? Hier leest u alles over de salderingsregeling en de terugleververgoeding.

Wat is salderen?

Op een mooie zonnige dag wekt u vaak meer stroom op dan u zelf nodig heeft. Als dat zo is, levert u de stroom terug aan het net. Maar op een grijze winterdag kan het zomaar zijn dat u meer energie nodig heeft dan dat u opwekt. Op dat moment levert ENGIE energie aan u. Op uw energierekening kunt u zien hoeveel energie ENGIE u heeft geleverd en hoeveel energie u heeft teruggeleverd aan het net.  Als u in totaal meer stroom teruglevert dan u afneemt, dan krijgt u een aantrekkelijke terugleververgoeding. Dit noemen we salderen.

Terugleververgoeding

Voor de stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnet ontvangt u een terugleververgoeding. De hoogte verschilt. Deze vergoeding is gelijk aan het geldende kale leveringstarief dat in uw contract staat.
Ligt uw stroomverbruik hoger dan u teruglevert? Dan verrekenen wij dit op uw energierekening.
Levert u meer terug dan u verbruikt, dan krijgt u de teruglevergoeding teruggestort op uw rekening. 
Zo kunt u dus zelfs geld van ons terugkrijgen in plaats van dat u ons betaalt! Dit heeft dus een gunstig effect op de terugverdientijd van uw investering.

Rekenvoorbeeld

U levert terug, maar niet meer dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 2.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:

  • 3.500 - 2.000 = 1.500 kWh inclusief overheidsheffingen. U betaalt dus voor het stroomverbruik van 1.500 kWh.
U levert meer terug dan u verbruikt:
U heeft 3.500 kWh verbruikt en 4.000 kWh opgewekt. ENGIE stuurt u een jaarafrekening van:
  • 3.500 - 3.500 = 0 kWh, inclusief overheidsheffingen.
  • U ontvangt een vergoeding voor teruglevering van 500 kWh. De overheidsheffingen spelen hierbij geen rol.
Let op: u betaalt wel altijd netbeheerkosten en vaste leveringskosten!

Salderingsregeling verlengd tot 2023

Op 26 april 2019 maakte de overheid bekend dat de salderingsregeling wordt verlengd tot 2023. Daarna wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van ons als energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

Meer informatie

Hoe ontvang ik mijn btw terug?

Waar moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?

Heeft u een grootverbruik aansluiting?