Menumenuclose

Terugleveren stroom en salderen

Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Maar wat als u die stroom niet direct nodig hebt, bijvoorbeeld omdat u niet thuis bent? Stroom die u niet direct nodig hebt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De energie die u teruglevert, wordt verrekend met uw verbruik. Als u overdag dus 10 kWh teruglevert en ’s avonds 10 kW gebruikt, wordt dit met elkaar verrekend en betaalt u dus niets. Dit principe heet salderen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wat is terugleveren?

We zijn gewend om stroom af te nemen bij onze energieleverancier. Maar dat we nu ook stroom terugleveren aan onze energieleverancier is relatief nieuw. Eigenlijk wordt je woning een eigen energiebron. Stroom van uw dak die u niet direct zelf gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt allemaal automatisch. Stroom die u wel direct zelf gebruikt, bijvoorbeeld omdat u overdag de wasmachine aanzet, wordt niet teruggeleverd. Hiervoor gebruikt u direct de stroom van uw eigen dak.

Wat is salderen?

In Nederland is het wettelijk verplicht dat de energieleverancier uw teruggeleverde stroom saldeert. Dit betekent dat uw teruglevering wordt afgetrokken van uw verbruik. Stel u levert over een jaar 1500 kWh terug aan het net, maar u verbruikt ook 2000 kWh. Dan betaalt u enkel voor de 500 kWh die overblijft na salderen.

Salderingsregeling vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Ieder jaar wordt het maximum aantal kWh dat u kunt salderen teruggebracht en wordt dit stap voor stap omgezet naar een terugleversubsidie.

De terugverdientijd zal zonder salderen iets oplopen, maar het streven is om deze rond de acht jaar te houden. Wilt u de komende jaren nog kunnen salderen? Dan is het verstandig om niet te lang te wachten met de aanschaf van zonnepanelen.

Overschot aan stroom

Levert u meer stroom terug dan u verbruikt? Dan ontvangt u voor het overschot aan stroom een terugleververgoeding. De terugleververgoeding is gelijk aan het kale leveringstarief dat u betaalt voor uw stroom. Tip: we raden aan niet meer zonnepanelen te nemen dan uw eigen verbruik. De terugleververgoeding weegt namelijk niet op tegen de investering in de extra zonnepanelen, waardoor het heel lang duurt voordat u deze hebt terugverdiend.