Menumenuclose

Salderingsregeling na 2023

Salderingsregeling na 2023

Zonnepanelen op uw dak blijft een goede investering! De salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd, maar zonnepanelen blijven zeker interessant. Op dit moment kunt u de stroom die u opwekt met uw zonnepanelen en teruglevert aan het net wegstrepen tegen de stroom die u afneemt. En u krijgt hiervoor hetzelfde tarief als voor de stroom die u afneemt. We noemen dit salderen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Vanaf 2031 stopt de salderingsregeling

Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Vanaf 2023 kunt u steeds iets minder teruggeleverde streep wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Ook als u al zonnepanelen op uw dak heeft gaat deze regeling voor u gelden.

Vanaf 2023 kunt u elk jaar 9% minder salderen. In 2023 zal dit nog 91% zijn. Dit wordt dan afgebouwd naar 2031 wanneer u helemaal niets meer kunt salderen. Maar ook in 2023 is het investeren in zonnepanelen nog zinvol. In het eerste jaar bespaart u direct 600 euro op uw energiekosten. De besparing loopt per jaar af. Maar, wanneer u uitgaat van een levensduur van uw panelen van 25 jaar, dan bespaart u gemiddeld nog steeds € 370 per jaar!

Maak de opgewekte energie direct op

Uw besparing per jaar kunt u zelf beïnvloeden. Omdat terugleveren aan het net steeds minder gaat opleveren, wordt het aantrekkelijker om de opgewekte energie op dat moment zelf te gaan gebruiken. Uw besparing per jaar zal dan stijgen, natuurlijk afhankelijk van hoeveel opgewekte energie u op dat moment ook direct kunt verbruiken.

Tips om het meeste uit opgewekte stroom te halen

We hebben een aantal tips om opgewekte stroom direct te verbruiken voor u op een rijtje gezet:

  1. Zet de wasmachine en vaatwasser overdag aan. U kunt hiervoor vaak uw machine programmeren.
  2. Laad uw elektrische auto op wanneer uw zonnepanelen energie opwekken.
  3. Zet uw airco aan op het moment dat de zonnepanelen energie opwekken, dus niet pas 's avonds om uw slaapkamer nog even te koelen.
  4. Let op dat u uw apparaten niet allemaal tegelijkertijd aanzet, dan verbruikt u waarschijnlijk weer teveel.
  5. Kijk bij aankoop van nieuwe apparaten of deze slim zijn. Kunt u ze zo instellen dat ze overdag aangaan, of zelfs op het moment dat uw zonnepanelen energie opwekken?