Menumenuclose

Wat is het verschil tussen monokristallijne (zwarte) en polykristallijne (blauwe) zonnepanelen?

Wilt u zonnepanelen aanschaffen, maar twijfelt u tussen blauwe of zwarte panelen? Het is goed om te weten welke verschillen er nog meer zijn naast het kleurverschil. We leggen het graag voor u uit om een juiste overweging te maken!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wanneer monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen kiezen

Het belangrijkste verschil is vaak wel de kleur. Monokristallijne zonnepanelen zijn namelijk zwart en worden vaak mooier gevonden dan de blauwe polykristallijne zonnepanelen. Vooral wanneer de zonnepanelen goed zichtbaar zijn, zoals bij een schuin dak, wordt er vaker gekozen voor monokristallijne zonnepanelen. Wanneer uw zonnepanelen buiten het zicht komen te liggen, bij een plat dak bijvoorbeeld, dan wordt er dan weer vaker gekozen voor polykristallijne zonnepanelen.

Verschil in productieproces van poly en mono zonnecellen

Naast het esthetische verschil, is er ook een technisch verschil tussen de zwarte en blauwe panelen. De (zwarte) monokristallijne panelen hebben een ander productieproces dan de (blauwe) polykristallijne zonnepanelen. Vloeibaar silicium wordt in een gietijzeren vorm gegoten en afgekoeld. De kristallen komen bij de monokristallijne panelen in dezelfde richting te liggen door het beïnvloeden van de stolling, waardoor er een effen zwart paneel ontstaat. Bij polykristallijne zonnepanelen liggen de kristallen door elkaar waardoor er oneffenheden op te zien zijn.

Verschil in opbrengst

Vaak wordt gezegd dat zwarte monokristallijne zonnepanelen een betere opbrengst hebben dan de blauwe polykristallijne zonnepanelen. De monokristallijne zonnepanelen wekken bij directe instraling van zonlicht inderdaad iets meer energie op dan de polykristallijne panelen. Maar hoe vaak schijnt het zonlicht recht op het paneel? De polykristallijne zonnepanelen wekken dan weer iets meer op bij indirecte instraling. In de praktijk is het verschil in opbrengst tussen beide panelen minimaal. De monokristallijne zonnepanelen zijn gemiddeld 10% duurder in de aanschaf wegens een ingewikkelder productieproces. Hierdoor is het kiezen voor polykristallijne zonnepanelen aantrekkelijker wanneer u een grote vrije ruimte heeft. Lees hier alles over de terugverdientijd van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen van ENGIE

De kwaliteit en garantie van de poly- en monokristallijne zonnepanelen zijn hetzelfde. Bij beide panelen heeft u 10 jaar productgarantie en minimaal 25 jaar opbrengstgarantie. Wilt u meer informatie of advies? Vraag een vrijblijvende offerte aan of download ons zonnepanelen magazine!